Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu: Aplicăm mai departe prevederile legii suspendate - Iată decizia autorităților

Abonare
Premierul Ion Chicu a anunțat că autoritățile vor aplica totuși prevederile legii suspendate de Curtea Constituțională, cu privire la măsurile de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale.

CHIȘINĂU,  10 apr. – Sputnik. Premierul Ion Chicu a prezentat decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, după ce Curtea Constituțională a suspendat Legea privind măsurile instituite în perioada de urgenţă, ca urmare a pandemiei de COVID-19, prin care Guvernul și-a asumat răspundere în fața Parlamentului. Înalta Curte a emis decizia în urma sesizării depuse de deputatul PPDA Dinu Plîngău.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Societate
Curtea Constituțională a suspendat legea care prevede măsuri de susținere a populației

Ion Chicu a declarat astăzi că, în pofida suspendării, statul va acorda ajutorul promis cetățenilor. Este vorba despre achitarea celor 2 775 de lei ajutorul de șomaj, plata venitului lunar minim garantat, care a fost majorat de la 1 107 la 1 300 de lei, indemnizațiile pentru copii majorate de la 553 de lei la 975 de lei și prelungirea ajutorului social pentru familiile cărora le expiră această prevedere.

''În perioada stării de urgență, familiile care nu pot prezeenta anumite acte din cauza pandemiei, vor putea beneficia de acet ajutor, în baza unei declarații asumată pe propria răspundere'' a menționat premierul.

Ion Chicu a mai spus că angajatorii vor fi subvenționați la achitarea salariilor. 

''Subvenționăm 100% din plățile la buget aferent salariului pentru sectoarele care au fost sistate și 60% pentru celelalte sectoare care au avut de suferit. La fel, vom scuti de plată deținătorii de patentă care și-au sistat activitatea. Avem mai mult de 8 mii de oameni care pot pierdee patenta dacă nu luăm decizia dată'', a mai spus premierul Ion Chicu.

люди вышли на прогулку в парк во время карантина  - Sputnik Moldova
Societate
Dispoziția integrală a Comisiei pentru Situații Excepționale: Ce măsuri au fost adoptate
Șeful Cabinetului de miniștri a mai anunțat că angajații medicali care sunt în prima linie în lupta cu COVID-19 vor primi salarii duble, iar medicii care nu sunt antrenați direct în acest proces vor primi adăugător încă 50% la salariu. Deciziile vor intra în vigoare, iar cetățenii sunt îndemnați să depună cereri pentru a beneficia de ajutor din partea statului.

''Curtea Constituțională nu a examinat în fond cauza, sperăm că acest lucru se va petrece săptămâna viitoare. Până atunci legea este suspendată. Pentru că nu vem certitudinea ce se va întâmpla mai departe cu această lege, noi am decis să implementăm mai departe prevederile cele mai importante ale legii suspendate. Stimați cetățeni, vă rog, să beneficiați de aceste măsuri, primim cererile dumneavoastră'' a menționat premierul. 

În prezent, sunt 1 289 de persoane infectate cu COVID-19, dintre care 143 în stare gravă, iar opt oameni sunt intubați. Până acum, 29 de cetățeni au murit din cauza coronavirusului. 

Fluxul de știri
0