“Mai persistă anumite riscuri” – Expert rus, despre negocierile OPEC+

© AFP 2024 / Delil SouleimanПастух на осле едет мимо нефтяного месторождения в Сирии на границе с Турцией
Пастух на осле едет мимо нефтяного месторождения в Сирии на границе с Турцией - Sputnik Moldova
Abonare
Statele participante la OPEC+ au convenit asupra parametrilor reducerii producției de petrol, în afară de Mexic. Solicitat de radio Sputnik, expertul Igor Iușkov a dat aprecieri rezultatelor întrevederii și a explicat cum ar putea evolua situația în continuare.

BUCUREȘTI, 10 apr – Sputnik. După zece ore de negocieri, participanții la OPEC+ au convenit asupra reducerilor producției de petrol în mai-iunie cu 10 milioane de barili pe zi, însă pentru intrarea în vigoare a înțelegerii este nevoie de acceptul Mexicului.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Prețurile la petrol cresc pe fundalul unui nou acord anunțat de OPEC

“La etapa actuală, angajamentele de producție constituiau 6,085 milioane de barili pe zi pentru țările OPEC și 3,915 milioane de barili pe zi pentru statele care nu fac parte din OPEC”, a declarat agenției RIA Novosti o sursă din cadrul Ministerului Energeticii al Azerbaidjanului.

În partea rămasă, reducerea totală a producției va constitui 8 milioane de barili pe zi, din ianuarie 2021 până în aprilie 2022 OPEC+ se angajează să-și reducă producția cu 6 milioane de barili.

Potrivit comunicatului de presă al reuniunii, la realizarea noului acord, Rusia și Arabia Saudită se angajează să-și limiteze producția la 8,5 milioane de barili pe zi din luna mai până la sfârșitul lunii iunie.

Potrivit surselor agenției, anterior membrii OPEC+ aveau divergențe asupra nivelului de bază al calculării reducerii producției. Autoritățile din Mexic din start nu au căzut de acord asupra unei cote în trei etape a acordului de reducere a producției cu 400 de mii de barili pe zi, propunând o reducere cu doar 100 de mii de barili.

Anume în condițiile unei astfel de cantități zilnice oficialitățile din Mexic sunt dispuse să respecte angajamentele de reducere a producției de hidrocarburi în următoarele două luni.

Vineri, miniștri OPEC+ au continuat negocierile cu privire la această problemă.       

Expertul Universității de Finanțe de pe lângă Guvernul Rusiei, analistul Fundației pentru Securitate Energetică Igor Ușkov, a comentat rezultatele acestei reuniuni.

“În pofida faptului că marii jucătorii ai vechiului format OPEC+ au ajuns la o înțelegere și majoritatea participanților a căzut de acord cu privire la parametrii enunțați, totuși există Mexicul care se opune. Fără un consens, înțelegerea va eșua. Întotdeauna acordul cu privire la reducerea volumelor de producție este aprobat în unanimitate. Dacă cineva dintre participanți refuză să participe, ceilalți se întreabă: de ce noi trebuie să ne reducem producția, în timp ce altcineva nu vrea s-o facă, profitând de eforturile noastre? Aceleași pretenții există și față de țările care și anterior nu participau la înțelegere. În primul rând, e vorba de SUA, Marea Britanie, Norvegia”, a spus Igor Iușkov.

El a reamintit că anterior SUA și-au sporit producția de petrol datorită înțelegerilor OPEC+ cu privire la reducerea producției pentru a menține nivelul prețurilor. Deocamdată nu se știe dacă Washingtonul va cădea de acord asupra reducerii producției petrolului american, consideră expertul.

“SUA și-au sporit semnificativ producția în proiectele de șist anume din cauza că acordul OPEC+ a făcut posibile prețurile la petrol de 50-60 de dolari pentru un barili. Acum, Rusia pune o condiție: ca americanii să contribuie și ei la procesul de reducere a volumelor de producție, fapt care va fi discutat în cadrul reuniunii online. SUA spuneau anterior că vor contribui la acest lucru prin mijloace firești, datorită faptului că în condițiile prețurilor actuale scade de la sine și producția. Însă ceilalți participanți insistă ca SUA să anunțe niște volume exacte și să garanteze respectarea acestor cote. Deocamdată nu este clar dacă SUA își vor asuma astfel de angajamente”, menționează Igor Iușkov.

Potrivit prognozelor expertului, chiar dacă toți vor reuși să ajungă la o înțelegere, prețurile, o perioadă, vor rămâne la același nivel.

“Riscurile scenariului de suprasolicitare a rezervoarelor de petrol rămân în continuare, pentru că acordul va intra în vigoare din 1 mai, și în decursul lunii aprilie o parte semnificativă a rezervoarelor de petrol din lume sunt pline, fapt care va deveni o povară pentru piață. Prețurile se vor restabili în iunie-iulie, iar acum vor varia mai jos de 35 de dolari pentru un barili”, consideră analistul Fondului Național pentru Securitate Energetică.

Reamintim că pe 6 martie statele OPEC+ nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la parametrii de reducere a producției de petrol, nici asupra prelungirii acordului existent. Drept urmare, din 1 aprilie au fost anulate toate restricțiile legate de producția de petrol în statele alianței. Acest fapt, deopotrivă cu pandemia coronavirusului, a provocat prăbușirea pieței mondiale a petrolului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0