Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Se poate transmite coronavirusul prin produse alimentare? - sfaturile unui expert rus

CC0 / Pixabay / FotoshopTofs / Alimente sănătoase
Alimente sănătoase - Sputnik Moldova
Abonare
Un specialist rus vorbeşte despre riscul infecţiei cu coronavirus prin alimente, oferind câteva recomandări cum să ne ferim să ne infectăm prin produsele alimentare.

BUCUREŞTI, 9 apr – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit consilierului Uniunii Consumatorilor panrusă Roskontrol, teoretic oamenii pot fi infectați prin produse alimentare pe care le-a atins înainte o persoană bolnavă. Acesta a oferit şi câteva sfaturi cu privire la tratamentul adecvat al produselor alimentare, pentru a ne feri de infecţia cu coronavirus.

Aneta Ganenco - Sputnik Moldova
Nu a mai rămas mult: Când vor apărea în vânzare primele căpșuni moldovenești
După cum explică specialiștii pe site-ul Roskontrol, deși infecția prin alimente este puțin probabilă, există totuşi o astfel de posibilitate. De exemplu, prin fructe și legume.

„Teoretic, dacă o persoană bolnavă strănută deasupra unui măr și mănânci acel măr imediat după aceea, există riscul [de a te infecta coronavirusul, n. ed.]. Dar, în practică, sunt puține șanse”, a asigurat organizația, care a sfătuit totuși ca fructele și legumele să fie spălate bine.

Produsele alimentare ambalate

Situația cu privire la produsele ambalate este similară. Experții spun că dacă virusul se află pe o cutie de iaurt sau o sticlă de apă, există posibilitatea reală ca o persoană care a atins-o şi apoi şi-a atins fața să contracteze infecţia, chiar dacă este o şansă slabă.

Specialiștii subliniază că coronavirusul nu se poate reproduce în alimente și moare după câteva ore. Din acest punct de vedere, carnea este sigură.

„Știm că coronavirusul, ca și alți viruși (spre deosebire de bacterii), nu se reproduce în alimente și moare rapid pe suprafața lor”, a declarat Andrei Mosov, consilier științific la Roskontrol, pe site-ul organizației, potrivit Sputnik France

Există mai multe puncte de vedere cu privire la durata în care coronavirusul poate rămâne pe o suprafață. Potrivit unui studiu realizat de Institutele Naționale de Sănătate (NIH) din Statele Unite, acesta supraviețuiește pe carton până la 24 de ore și până la două sau trei zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil. Roskontrol scrie că virusul rămâne activ pe suprafețele din plastic până la șapte ore.

Fluxul de știri
0