Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu: 200 de mii de viziere din China s-au pierdut pe drum

Abonare
Aproximativ 200 de mii de viziere, care urmau să ajungă în țara noastră din China, s-au pierdut pe drum. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu. Șeful Cabinetului de Miniștri nu a explicat cum anume s-a admis această eroare.

CHIȘINĂU, 9 apr. – Sputnik. Premierul Ion Chicu anunță că acum trei săptămâni, Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a încheiat un contract de achiziție a 200 de mii de viziere (ecrane de protecție).

Valentin Ceban - Sputnik Moldova
Un grup de voluntari confecționează măști medicinale: O parte sunt împărțite gratuit
Deși a fost plasat anunțul pentru oferte, a participat doar o singură companie la concurs. Prețul unei viziere lavabile inclus în contract era de 54 de lei, iar achitarea urma să fie făcută după livrare.

Ion Chicu susține că până acum, nu a fost livrat nimic, iar asta pentru că tot ce a fost expediat de compania chineză a dispărut pe drum. Din fericire, țara noastră nu a pierdut niciun bănuț din buget. Premierul mai spune că intenția unor persoane care anunță că vor cumpăra viziere cu 1 euro urmărește scopul de a zădărnici aprovizionarea țării cu aceste produse foarte importante pentru sănătatea și viața oamenilor.

Ion Chicu nu a scris despre cine este vorba, dar anterior primarul de Bălți, Renato Usatîii, a anunțat că-și vinde mașina pentru a aduce aceste viziere în Moldova și îl va costa 1 euro fiecare. 

"Am înțeles, că cineva vinde Rolls Royce-ul ca să aducă viziere în țară cu 1 euro. Guvernul este gata să-i achite 54 de lei proprietarului caretei, dacă timp de 5 zile livrează cantitatea prevăzută în contractul anterior. Dacă nu le livrează, Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate îl va acționa în instanță pentru calomnie, cel puțin", a scris premierul Ion Chicu pe Facebook. 

Roman Chircă  - Sputnik Moldova
Piața imobiliară ar putea fi laută cu asalt de moldovenii reveniți acasă? Ce spun experții
În același timp, șeful Cabinetului de miniștri anunță că săptămîna viitoare autoritățile vor organiza un zbor charter din China pentru a aduce testele procurate, vizierele, măștile cu respirator, precum și alte echipamente și consumabile necesare pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19.

Totodată, Ion Chicu le-a mulțumit companiilor și universităților care au inițiat procesul de producere a echipamentelor de protecție, precum costume și viziere. "Procurăm absolut totul ce reușiți să produceți, dacă corespund standartelor OMS",  a mai spus Chicu. Premierul a anunțat că materia primă pentru producerea acestor lucruri s-a terminat, însă a promis că autoritățile vor depune eforturi pentru a debloca exporturile acestora din alte țări.

Fluxul de știri
0