Institutul de Medicină Urgentă este una dintre instituțiile medicale în care sunt tranferați bolnavii de COVID-19 în stare gravă. Pentru această categorie de pacienți a fost pregătită o secție de reanimare cu 52 de paturi. Detalii despre condițiile de tratament și măsurile de protecție a lucrătorilor medicali a oferit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, directorul institutului Mihail Ciocanu.
”38 de pacienți cu COVID-19 sunt internați în secția Reanimare. 3 sunt intubați, 24 sunt în stare gravă, iar restul – în stare satisfăctoare. Avem aici 40 de mașini de respirație artificială. Dacă va mai fi nevoie, vom aduce încă zece mașini. Analiza noastră arată că, deocamdată, doar 20 la sută dintre bolnavii de COVID internați în reanimare au nevoie de intubare”, a relatat Mihail Ciocanu.
Pentru lucrătorii medicali, care îngrijesc de bolnavii de COVID-19, au fost create condiții speciale de muncă.
”Am amenajat zone de lucru speciale și ecluze. După două ore, lucrătorii medicali nu rezistă în echipamentul de protecție. Au nevoie să revină din zona de tratament într-un spațiu care le oferă siguranță și să-și refacă starea de sănătate pentru 30 de minute”, a explicat Mihail Ciocanu.
Tratamentul bolnavilor de COVID-19 în secția de reanimare este mai costisitor, comparativ cu cel aplicat altor categorii de pacienți.
”În mod normal, o zi de spitalizare în reanimare costă în jur de 6000 de lei. În cazul bolnavilor de COVID-19, cheltuielile pentru o zi de internare în această secție ajung la 10-12 mii de lei, potrivit estimărilor mele”.
Zece lucrători medicali ai Institutului de Medicină Urgentă s-au îmbolnăvit de COVID-19, iar 61 se află în carantină. În total, de la începutul pandemiei, peste 300 de angajați din sistemul de sănătate au contractat coronavirusul de tip nou, dintre care trei au decedat.