Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Piața imobiliară pe vreme de criză: Prețurile au crescut ușor, oamenii vor case la pământ

© Sputnik / OsmatescoOleg Luchian
Oleg Luchian - Sputnik Moldova
Abonare
Din cauza pandemiei de coronavirus, mai multe domenii ale economiei naționale s-au pomenit într-un impas. Unul dintre ele este sectorul imobiliar.
Piața imobiliară pe vreme de criză: Prețurile au crescut ușor, oamenii vor case la pământ

Piața imobiliară din Republica Moldova nu este imună la COVID-19, iată de ce numărul persoanelor care vor să-și procure un imobil în această peioadă a scăzut de câteva ori, iar solicitanții s-au împărțit în câteva categorii, spune expertul imobiliar Oleg Luchian.

”După declararea stării de urgență în Republica Molodva, cumpărătorii s-au împărțit în trei categorii: cei care vor să investească undeva banii, cei care au strictă nevoie de o locuință și persoanele care au schimbări în viața personală. Desigur că vânzările au scăzut”, spune Lucihian.

În ceea ce ține de prețul apartamentelor în perioada stării de urgență, expertul în domeniul imobiliar spune că aceastea au crecut ușor, iar oamenii manifestă un interes sporit pentru casele la pământ, ceea ce va determina o majorare a prețului la acestea.

”În ceea ce ține de prețuri, se atestă o ușoară creștere, însă această majorare este una nesemnificativă. Însă, oamenii au început a manifesta un interes sporit față de casele cu un teren aferent, iar asta va determina o majorare a prețului”, mai adaugă Oleg Luchian.

Menționăm că vânzările de locuințe au bătut recordul în 2019 și au depășit prognozele analiștilor. Este concluzia economistului Veaceslav Ioniță, care a făcut o analiză a tranzacțiilor imobiliare pe blogul său.

Ioniță susține că volumul tranzacțiilor imobiliare a atins în 2019 un record absolut pentru Republica Moldova. Au fost vândute în total 28.674 apartamente - mult peste cele mai optimiste prognoze realizate anterior. Astfel, în 2019 piața imobiliară a crescut cu peste 40%. Este vorba de o creștere fără precedent.

Aproape 10 mii de apartamente au fost procurate în 2019 în baza creditelor ipotecare. Băncile comerciale din Moldova în ultimii doi ani s-au focalizat puternic pe creditarea persoanelor fizice, în special prin oferirea creditelor imobiliare. Astfel, portofoliul de credite bancare a crescut în doi ani cu peste 100% - de la 3,2 miliarde lei în 2017 la aproximativ 7 miliarde lei în 2019, afirmă Veaceslav Ioniță.

Fluxul de știri
0