Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

COVID-19 este o lovitură mare pentru pensiunile turistice din țară

© Sputnik / Miroslav RotariImagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi
Imagini care îți taie respirația: Splendoarea toamnei la Orheiul Vechi - Sputnik Moldova
Abonare
Pensiunile turistice din țară sunt afectate de pandemia provocată de COVID-19, iar deocamdată nu au planuri cum își vor putea reveni după această criză. Administratorii spun că în această perioadă fac reparații și pun semințe în pământ.

CHIȘINĂU, 8 apr. – Sputnik. Reprezentanții pensiunilor turistice din țară au așteptat atât de mult primăvara, în speranța că după o iarnă în care au avut puțini turiști vor începe să primească din nou oaspeți de peste hotare, iar situația financiară se va îmbunătăți. Pandemia creată de COVID-19, însă le-a dat peste cap toate planurile.

Olesea Cojocaru este administratoarea unei pensiuni turistice din Orheiul Vechi. Ea a povestit pentru Sputnik Moldova că așteapta mulți turiști și nimic nu prevestea că totul se va schimba radical în câteva zile.

© Photo : Olesea Cojocaru Olesea Cojocaru, administratorul unei pensiuni turistice de la Orheiul Vechi
COVID-19 este o lovitură mare pentru pensiunile turistice din țară - Sputnik Moldova
Olesea Cojocaru, administratorul unei pensiuni turistice de la Orheiul Vechi

''Mulți oaspeți au anunțat că vor să vină la noi, în special în luna aprilie. Ne așteptam la 11 grupuri de turiști, iar cel mai mare urma să ajungă de Paști, circa 40 de persoane. Aveau făcute rezervări câte 5 zile și 4 noți. Oaspeții urmau să vină din Polonia, Franța, Olanda, Austria și Ucraina. Toate vacanțele am fot nevoiți să le anulăm, nu ne-am așteptat la o asemenea situație'', a spus Olesea Cojocaru.

© Photo : Olesea CojocaruPensiune turistică de la Orheiul Vechi
COVID-19 este o lovitură mare pentru pensiunile turistice din țară - Sputnik Moldova
Pensiune turistică de la Orheiul Vechi
Administratoarea susține că pensiunile sunt afectate financiar și, deocamdată, nu știu ce vor face în continuare. "Localurile din Capitală mai au posibilitate să livreze mâncare, noi nici măcar această oportunitate nu o avem", a menționat femeia. Olesea Cojocaru mai spune că inițiativa de a face turism online nu se potrivește pentru Republica Moldova. 

© Photo : Olesea Cojocaru Pensiune turistică de la Orheiul Vechi
COVID-19 este o lovitură mare pentru pensiunile turistice din țară - Sputnik Moldova
Pensiune turistică de la Orheiul Vechi

"Noi oferim turiștilor mâncare tradițională și obiceiuri, iar aceste lucruri trebuie văzute la fața locului. Putem online să le pezentăm turiștilor ceea ce avem, dar asta ar fi doar ca o publicitate pentru noi. Așteptăm să depășim pandemia și să reluăm activitatea, în caz contrar, va fi o lotivură dură pentru acest domeniu", a menționat administratoarea.

© Photo : Olesea CojocaruPensiune turistică de la Orheiul Vechi
COVID-19 este o lovitură mare pentru pensiunile turistice din țară - Sputnik Moldova
Pensiune turistică de la Orheiul Vechi

Olesea Cojocaru ne-a mărturisit că angajații pensiunilor nu pierd acum timpul în zadar. Majoritatea dintre ei fac lucrări de reparație în căsuțe și pun în pământ diferite legume.

"Avem de lucru în grădină, mai facem ordine în curte, reparație în pensiuni și trăim cu speranța că totul va trece și vom relua activitatea noastră", a mai spus administratoarea. 

Din 17 martie, în țară a fost declarată stare de urgență până în 15 mai. A fost sistată activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și altor unități de agrement. Sunt deschise doar alimentarele, farmaciile și magazinele care comercializează semințe și alte produse cu destinație agricolă. Totodată, din data de 17 martie a fost sistat traficul aerian pe Aeroportul Internațional Chișinău. Este posibilă doar efectuarea unor zboruri charter aprobate oficial de Comisia pentru Situații Excepționale.

Fluxul de știri
0