Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât timp va rezista pandemiei sistemul de sănătate din țară

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Sistemul de sănătate din țară nu a fost finanțat suficient în ultimii 5 ani, de aceea face față cu greu pandemiei COVID-19. Concluzia aparține expertului economic Veaceslav Ioniță.
Cât timp va rezista pandemiei sistemul de sănătate din țară

Unii bolnavi de COVID-19 critică pe rețelele de socializare condițiile de spitalizare și comportamentul lucrătorilor medicali. În replică, premierul Ion Chicu a menționat că situația dificilă din sistemul de sănătate este rezultatul ignoranței guvernărilor din ultimii ani. L-am întrebat pe expertul economic Veaceslav Ioniță dacă în aceaste circumstanțe sistemul de sănătate va reuși să facă față pandemiei de COVID-19. Iată ce ne-a răspuns:

”În ultimii 5 ani, sistemul de sănătate din țară nu a fost finanțat suficient, iar astăzi culegem roadele. În această perioadă, din bugetul mic aprobat în fiecare an, tăiam câte puțin. Ca urmare, în ultimii 5 ani, am taiat din bugetul pentru sănătate peste un miliard de lei. Ziceau că cei de la sănătate se vor descurca”, a menționat Veaceslav Ioniță.

În opinia lui Veaceslav Ioniță, există două probleme care pun presiune pe sistemul de sănătate: neachitarea contribuțiilor în fondurile de asigurări medicale de către mai mulți cetățeni și achiziționarea polițelor de asigurare medicală de către stat, la jumătate de preț, pentru copii, gravide, bătrâni și persoane aflate în dificultate.

”Noi avem 600 de mii de persoane asigurate medical în baza cotei de 9% din salarii și 1 milion pe care îi asigură statul la jumătate de preț – pensionari, copii, gravide, elevi. În același timp avem 800 de mii care nu se asigură medical. Și atunci, fie majorăm cota de 9% , fie îi punem pe acei 800 de mii să achite polița de asigurare medicală. De asemenea, statul trebuie să găsească posibilitatea să achite integral polița pentru cei peste 1 milion de cetățeni”, e explicat Veaceslav Ioniță.

Fluxul de știri
0