Veste bună: Lumina Sfântă va putea fi adusă în toate țările ortodoxe

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Accesați arhiva multimediaВерующие празднуют схождение Благодатного огня в храме Гроба Господня
Верующие празднуют схождение Благодатного огня в храме Гроба Господня - Sputnik Moldova
Abonare
Lumina Sfântă va putea fi adusă de la Ierusalim în toate țările ortodoxe, a anunțat un oficial israelian.

BUCUREȘTI, 7 apr – Sputnik. Lumina Sfântă va putea fi adusă în capitalele țărilor ortodoxe, inclusiv la Moscova, în ajunul sărbătorii Învierii Domnului, a declarat agenției RIA Novosti șeful departamentului pentru problemele diasporei și religiilor mondiale al Ministerului Afacerilor Externe al Israelului, Akiva Tor.

Распятие  - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul de Interne, Pavel Voicu, spune cum se vor desfășura slujbele de Paști în Moldova

Acesta a explicat că ceremonia de primire a Luminii Sfinte va avea loc în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim în Sâmbăta Mare, pe 18 aprilie. Pelerinii nu vor fi prezenți însă la eveniment.

„E o decizie a guvernului israelian. Ne-am gândit cum am putea organiza acest lucru. De regulă, la ceremonie participă 20-30 de mii de persoane din întreaga lume. În acest an va fi o ceremonie mai restrânsă, la care vor participa aproximativ zece persoane: reprezentanții bisericii Sfântului Mormânt, ai bisericilor ortodoxe, ai bisericii armene, ai copților și Bisericii Ortodoxe Siriene. În lăcaș vor fi prezenți fotografii și cameramanii care vor transmite ceremonia de pogorâre a Luminii Sfinte în întreaga lume creștină”, a menționat oficialul.

Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim este închisă, de rând cu celelalte biserici din Țara Sfântă, din cauza pandemiei de coronavirus. După ceremonia de pogorâre a Luminii, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Elene vor aduce Lumina la Poarta Jaffa a orașului vechi, unde va fi transmisă delegațiilor diplomatice, inclusiv Rusiei.

Unele țări ortodoxe vor trimite avioane pentru a aduce Lumina acasă.

“Avioanele vor putea ateriza pe Aeroportul Ben Gurion în acest scop, însă oamenii care se vor afla la bordul navei aeriene nu vor putea ieși. Ei vor deschide ușa, vor primi Lumina Sfântă și o vor aduce în țară”, a declarat Akiva Tor.

Paștele va fi sărbătorit în acest an de ortodocși pe 19 aprilie. 

Fluxul de știri
0