CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Un avion de mici dimensiuni din România survolează spațiul aerian al Republicii Moldova pentru a doua zi. Potrivit ofițerului de presă al Autorității Aeronautice Civile, Irina Bodolica, este vorba de un zbor autorizat, care efectuează servicii de cartografiere pentru Agenția Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.
„Au primit autorizația pentru aceste zboruri încă acum trei săptămâni, în baza unei solicitări care a fost depusă la Autoritatea Aeronautică Civilă”, a precizat pentru Sputnik Moldova ofițerul de presă al AAC.
Avionul este contractat din România, iar primele acțiuni au înceăut încă de săptămâna trecută, de vineri.
Contactată de Sputnik Moldova, șefa Direcției geodezie, cartografie şi geoinformatică din cadrul Agenției Relaţii Funciare şi Cadastru Maria Ovdii a menționat că este vorba de efectuarea imaginilor orthophoto pe teritoriul Republicii Moldova pentru realizarea unei „Hărți Digitale pentru Dezvoltate Durabilă”, care va asigura acoperire totală a teritoriului țării.
„Importanţa majoră a lucrărilor este asigurarea tuturor ramurilor economiei naţionale cu bază cartografică actuală care corespunde situației la zi pentru diverse ramuri ale economiei nationale: securitate și apărare a statului, lucrări de geodezie și cadastru, construcţii, agricultură, silvicultură, planificare teritorială, desfăşurarea cercetărilor ştiinţifice în domeniul geodinamicii, comunicaţii, producţie minieră, aprovizionare cu apă, sectorul privat, instituţii de învățământ şi cercetări ştiinţifice, încadrarea în programele europene pentru infrastructura de date spaţiale”, a precizat pentru Sputnik Moldova, Maria Ovdii.
Potrivit șefei de direcție de la Cadastru, noile ortoimagini au un impact semnificativ asupra calității serviciilor publice care oferă acces la obiecte cu localizare geografică în teritoriu și care sprijină societatea. Totodată, fiecare cetățean poate găsi ușor pe ortoimagini casele de locuit și oricare obiect cu localizare geografică.
Harta digitală a fost realizată în perioada 2007-2015 cu suportul Guvernului Regatului Norvegiei, iar în acest an, pentru prima dată, Agenția a primit sprijinul Guvernului Republicii Moldova. Actualizarea ortoimaginilor se face odată la 5 ani. Datele sunt publice și pot fi verificate pe portalul tematic www.moldova-map.md/mapstore/#/.