Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primarul Capitalei spune cum sunt ajutați medicii pe timp de epidemie - detalii

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Accesați arhiva multimediaРоссийские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола
Российские медики разработали вакцину против лихорадки Эбола - Sputnik Moldova
Abonare
Instituțiile de stat, companiile și cetățenii simpli s-au mobilizat pe timp de pandemie. Tot ceea ce se întâmplă în Moldova și în special în Chișinău, unde se află majoritatea celor infectați cu COVID-19, demonstrează că medicii nu sunt singuri în această luptă.

CHIȘINĂU, 5 apr - Sputnik. Pe timp de epidemie, medicilor din Chișinău li se oferă servicii de transport și telecomunicații gratuite. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a povestit despre acest lucru pe pagina sa de Facebook.

Pe gratis spre serviciu

El a precizat că Direcția Generală de Sănătate și Asistență Socială a încheiat un acord privind furnizarea de servicii cu un operator de transport, care a pus la dispoziția municipalității 30 de microbuze.

”Lucrători medicali de la 9 spitale municipale sunt transportați gratis, pentru transportarea medicilor sunt organizate rute de microbuze câte 10 curse din 5 raioane; Orhei, Criuleni, Strășeni, Ialoveni, Aneni Noi”, a precizat Ion Ceban.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Date actualizate: Alte 112 persoane au fost testate pozitiv cu coronavirus
După cum a precizat Ceban, în fiecare zi sunt cheltuiți câte 12-13 mii de lei și se parcurg 1600 de kilometrim. Pentru acest lucru au fost alocați de municipalitate 500 de mii de lei, bani care vor ajunge pentru 35 zile.

Mai mult, o companie privată de taxi, și-a oferit serviciile. Astfel, 20 de medici sunt duși zilnic la serviciu și înapoi acasă.

În plus, 10-15 persoane care șofează full-time pentru personalul medical și 20 de persoane part-time la fel oferă zilnic servicii de călătorie pentru aproximativ 300 de lucrători medicali. De asemenea, alte câteva companii private s-au alăturat mișcării de voluntariat, care le oferă combustibil pe gratis acestor șoferi.

”Astfel, sunt în proces de lucru pentru a putea fi posibil acest lucru, ca să fie oferit 200-250 litri combustibil pe zi”, a precizat Ceban.

Servicii de telecomunicații pentru legătura cu pacienții 

Potrivit lui Ceban, 850 de medici beneficiază de servicii gratuite oferite de mai multe companii de telefonie mobilă. Este vorba de acele cadre medicale care sună persoanele ce se află în izolare la domiciliu și necesită a fi monitorizate zilnic de către specialiști.

”Din datele pe care le avem astăzi, peste 12 mii de persoane se află în supravegherea Asistenței Medicale Primare. În acest sens, am adresat o scrisoare Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, dacă ne pot ajuta”, a mai precizat Ceban.

Situația privind infecția cu COVID-19 în Moldova

La această oră, sunt confirmate 864 de cazuri de infecție cu COVID-19. La fel, 30 de persoane s-au tratat de COVID-19. Alte 80 de persoane sunt în stare gravă. Astăzi a fost anunțat despre decesul unui medic, care a fost testat pozitiv cu COVID-19.

Самолет - Sputnik Moldova
Societate
Noi curse charter vor aduce moldovenii acasă - orarul complet

În Moldova a fost instituită situație de urgență și a fost anunțat cod roșu de pericol de îmbolnăvire cu COVID-19. O pacientă cu coronavirusa decedat pe 18 martie. O altă pacientă, un lucrător medical, a decedat pe 27 martie. De asemenea, o femeie din regiunea transnistreană a decedat  la data de 29 martei, iar pe 1 aprilie Ministrul Sănătății a anunțat despre decesul unui bărbat care a murit în spitalul din Edineț, bilanțul ajungând în ziua de 5 aprilie la 15 persoane.

Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în casă. Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob #StaiAcasa.

Fluxul de știri
0