Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministerul Agriculturii: Proprietarii de sere sunt cei mai afectați de COVID-19

© Sputnik / Miroslav RotariPlantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni
Plantație de căpșune în satul Copanca, Căușeni - Sputnik Moldova
Abonare
Situația cretă de răspândirea COVID-19 ar putea să-i afecteze doar pe micii producători agricoli, în special pe cei care dețin sere. Asta a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihail Machedon, în studioul Sputnik Moldova.

CHIȘINĂU, 3 apr. – Sputnik. Anual, în țara noastră sunt înregistrate 426 de hectare cu sere, care produc aproximativ 13 500 de tone de legume și verdețuri. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Mihail Machedon, a declarat că 61 la sută dintre proprietari au sere mici și, cel mai probabil, anume ei vor întâmpina dificultății în această perioadă de carantină. 

Plantație de castraveți în seră - Sputnik Moldova
Societate
Producătorii agricoli, în impas: Nu știu ce vor face cu legumele crescute în sere - Foto

’’Producătorii mari nu vor fi atât de afectați pentru că, de obicei, au contracte cu magazinele mari din țară, vând la piețele angro sau fac exporturi peste hotare. În schimb, agricultorii mici întâmpină mai mari dificultăți în acest sens’’, a spus Mihail Machedon.

Secretarul de stat în Ministrul Agriculturii susține că, în această situație, micii producători care dețin sere ar trebuie să-și reorienteze strategiile și să caute soluții pentru a vinde produsele agricole, fiindcă statul nu le interzice să comercializeze. ’’Acum, suntem foarte des contactați de micii producători. Le spunem că ar putea să vândă la piețele angro sau chiar online. Evident, vom vizita acești fermieri ca să vedem cum îi putem ajuta’’, a mai spus Mihail Machedon.

Livezi, agricultură - Sputnik Moldova
Producătorii agricoli cer tot mai multe subvenții de la stat

Demnitarul a menționat că autoritățile au avut discuții cu reprezentanții rețelelor de magazine din țară, ca aceștia să crească cantitatea de legume și verdețuri cumpărată de la producătorii autohtoni, mai ales că acum, importurile s-au diminuat.

Cât ține de prețul produselor agricole, Mihail Machedon susține că acestea nu s-au majorat foarte mult. O comisiei din cadrul Ministerului Finanțelor monitorizează situația, iar în caz de abateri, statul va interveni prin mecanismele sale.

Secretarul de stat a mai spus că cel mai dificil le va fi producătorilor de răsad, dacă pandemia provocată de COVID-19 nu va fi stopată foarte curând.

În prezent, lucrările agricole se desfășoară în regim normal. Până acum, a fost semănată mazărea, orzul, iar acum pământurile sunt însămânțate cu sfeclă de zahăr și floarea-soarelui. Machedon a precizat că de la începutul anului 470 de fermieri au depus deja dosarele pentru subvenționare. În anul 2020, fondul Agenției de Intervenție și plăți pentru Agricultură constituie circa un miliard de lei.

Fluxul de știri
0