Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM anunță reformarea sistemului de plăți în Moldova - detalii

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
BNM a aprobat Conceptul de dezvoltare a domeniului de plăți din Moldova. Noile măsuri ar urma să aducă beneficii atât prestatorilor de servicii de plată cât și consumatorilor finali (persoane fizice), dar și operatorilor economici și autorităților.

CHIȘINĂU, 2 apr - Sputnik. Banca Națională a Moldovei a aprobat Conceptul privind dezvoltarea domeniului de plăți din Republica Moldova. Documentul înglobează proiectele de modernizare a sistemului automatizat de plăți interbancare (SAPI) al BNM și de implementare a schemei de plăți instant, prevăzute ca obiective operaționale în planul strategic 2018-2020 al BNM.

Conform conceptul aprobat, acțiunile care urmează a fi întreprinse se referă la separarea logică a modulelor DBTR (sistemul de decontare pe baza brută în timp real) și CDN (sistemul de compensare cu decontare pe bază netă) ale SAPI, trecerea la un format mai avansat al mesajelor de plată (ISO 20022), crearea unui model funcțional de gestiune a limitelor de lichiditate de către participanții SAPI și implementarea unei noi scheme de plată (plăți instant).

Măsurile vizate vor consolida sistemul de plăți din  Republica Moldova, vor îmbunătăți administrarea riscurilor operaționale și de lichiditate și vor facilita implementarea unor noi instrumente de plată, precizează BNM.

Курс валют - Sputnik Moldova
Euro depășește iarăși pragul psihologic: Cursul valutar BNM pentru 2 aprilie
De asemenea, se vor crea premise pentru dezvoltarea eficientă a plăților inovative, inclusiv a celor mobile, cu decontarea finală imediată și posibilitatea reutilizării imediate. Ca urmare, circuitul fluxurilor economice va deveni  mai  facil,  sectorul plăților inovative va avea o capacitate mai bună de atragere a investițiilor și va crește viteza de circulație a banilor în economie. Acestea vor aduce beneficii la mai multe niveluri  - prestatorilor de servicii de plată și consumatorilor finali (persoane fizice), precum și operatorilor economici și autorităților.

În acest sens, modernizarea și dezvoltarea infrastructurilor de plăți vor fi realizate de BNM, cu implicarea activă a prestatorilor de servicii de plată.

Pentru anul 2021 este prevăzută finalizarea proiectului privind modernizarea SAPI, iar pentru anul 2022 – implementarea schemei de plăți instant.

Fluxul de știri
0