CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. În Marea Britanie, unde situația de răspândire a coronavirusului este una dintre cele mai complicate, au fost introduse măsuri dure de carantină.
Locuitorii mai multor orașe sunt obligați să se izoleze pentru a se proteja pe ei înșiși și familiile lor de pericolele unui nou tip de virus. Printre aceștia se află mulți cetățeni moldoveni care locuiesc temporar și lucrează într-o serie de orașe britanice.
Corespondenții Sputnik Moldova au luat legătura cu concetățenii noștri. Familia Rașcovschi - Anna și Mihail trăiesc și muncesc în Anglia de câțiva ani. Aceștia au descris cum fac față restricțiilor impuse de autoritățile britanice.
”Înainte de introducerea carantinei în Lincoln, era haos - locuitorii cumpărau toate produsele alimentare de pe rafturile supermarketurilor, aproape toate magazinele erau goale. Am intrat în carantină pe 23 martie, după care doar grupuri limitate de 2-3 persoane aveai voie să iasă din casă și doar la magazin sau la farmacie”, spune Mihail.
În același timp, potrivit interlocutorului, Poliția monitorizează îndeaproape faptul că toți oamenii care au ieșit pe stradă păstrează o distanță de 2 metri unul de celălalt.
”Întreprinderile au fost închise în tot orașul, funcționează numai cele care produc produse de primă necesitate. Stăm acasă „pe cheltuiala noastră”. Nu se știe cât va dura, dar ne-am dori să fie scurt. În alt caz, ne vom pomeni într-o situație dificilă. Nici acasă nu putem pleca și nici nu există nicio modalitate de a face bani”, a declarat interlocutorul.
Acei puțini locuitori din Lincoln care trebuie să meargă la muncă trebuie să prezinte, la cererea ofițerilor de poliție, un document special de autorizare emis temporar pentru perioada de carantină.
”Am auzit că în Chișinău sunt insuficiente măștile medicale. Aceeași situație este și în Lincoln. Când am întrebat la farmacie dacă există măști, farmaciștii au zâmbit și mi-au spus: ”Dacă ar fi, le-am purta singuri”, spune Anna.
Toate grădinițele și școlile din oraș sunt închise și deocamdată autoritățile nu spun când va fi reluat procesul educațional. Copiii stau acasă, a adăugat femeia.
"Mi-aș dori să se termine cât mai curând. Evident, nu vom mai ajunge acasă de Paște. Biletele de avion sunt puse în vânzare abia din 15 mai. Vom sărbători sfintele sărbători pe Skype - la fel ca mulți compatrioți blocați în afara Moldovei care s-au pomenit în aceeași situație", a subliniat Ana cu regret.
Epidemia de coronavirus în Moldova
În Moldova a fost instituită situație de urgență și a fost anunțat cod roșu de pericol de îmbolnăvire cu COVID-19. Potrivit ultimelor date, în țară sunt înregistrate 353 de cazuri de infectare cu COVID-19. O pacientă cu coronavirus a decedat pe 18 martie. O altă pacientă, un lucrător medical, a decedat pe 27 martie. De asemenea, o femeie din regiunea transnistreană a decedat la data de 29 martei, iar acum seara Ministrul Sănătății a anunțat despre decesul unui bărbat care a murit în spitalul din Edineț.
Totodată, autoritățile au anunțat că 22 de persoane s-au vindecat. Autoritățile îi îndeamnă pe cetățeni să rămână în casă. Pe rețelele de socializare a fost lansat un flashmob #StaiAcasa.