Avocatul s-a referit la faptul că Guvernul ar trebui să vină cu anumite clarificări în perioada stării excepționale în legătură cu interpretarea unor noțiuni legate de șomajul tehnic, dacă pot fi aplicate regulile cu privire la șomajul tehnic tuturor întreprinderilor ce și-au sistat activitatea, sau doar a celor care au fost incluse în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale.
„Foarte mult depinde cum vor proceda întreprinderile. De ce spun acest lucru, pentru că la moment sunt diferite situații, la fiecare întreprindere sunt diferite măsuri luate de fiecare antreprenor sau angajator. Sunt întreprinderi care au avut posibilitatea să treacă angajații pe regim de lucru la domiciliu. Sunt și întreprinderi unde angajații s-au dus în concedii anuale plătite, sânt si situații când angajații au luat și concedii neplătite, în cazurile acestea se aplică regulile generale care au existat înaintea situației de criză”, a punctat avocatul Alexei Ghertescu.
Tot el a mai spus că autoritățile vor trebui să explice prevederile Codului Muncii, în ce situații operatorii economici nu au posibilitatea să-și continue activitatea.
Potrivit unui proiect de lege pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, urmează să fie majorat ajutorul minim de şomaj, până la 2775 lei. Astfel, persoanele care se înregistrează în calitate de șomeri vor putea beneficia de ajutor de şomaj în sumă de 2775 lei. De acești bani ar putea să beneficieze inclusiv persoanele revenite de peste hotare, de la data solicitării, de ajutor de șomaj.