Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericolul nevăzut: Cum să dezinfectezi produsele cumpărate pentru a te feri de coronavirus

© Sputnik / Murad OrujovКорзина с покупками в супермаркете
Корзина с покупками в супермаркете - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a nu ne îmbolnăvi de coronavirus se recomandă izolarea în case, dar un aspect la fel de important și neglijat de unii este dezinfectarea produselor cumpărate de la magazin. Și asta pentru că virusul poate supraviețui mult timp pe diverse suprafețe.

CHIȘINĂU, 30 mart - Sputnik. Pericolul infectării cu noul coronavirus este de multe ori nevăzut. Evitarea contactelor sociale nu este suficientă ca să ne protejăm de infecție, întrucât virusul poate trăi mult timp pe diverse suprafețe, inclusiv pe produse alimentare și ambalaje. 

Specialiștii atenționează în context că un aspect important îl reprezintă dezinfectarea produselor cumpărate de la magazin. Fosta șefă a CNSP Chișinău, specialistul în sănătate publică Luminița Suveică a explicat pentru Sputnik Moldova cum ar trebui să distrugem agenții patogeni pentru a împiedica infectarea cu COVID-19. 

”Cea mai bună metodă este să dezinfectăm produsele cumpărate chiar la intrarea în casă. Trebuie să fie dezinfectată geanta în care au fost puse cumprăturile. Dacă ne referim la fructe și legume - este indicat să le spălăm bine sub apă curgătoare și să le ținem în apă o perioadă. Mai este indicată folosirea în acest sens a soluțiilor pe bază de alcool, a bicarbonatului de sodiu sau chiar a săpunului”, a declarat Luminița Suveică pentru Sputnik Moldova. 
© Sputnik / OsmatescoLuminița Suveică, specialist în sănătate publică
Pericolul nevăzut: Cum să dezinfectezi produsele cumpărate pentru a te feri de coronavirus - Sputnik Moldova
Luminița Suveică, specialist în sănătate publică

Specialistul în sănătate publică ne recomandă să cumpărăm produse ambalate, astfel încât să fim siguri că nimeni nu a pus mâna pe ele, iar ambalajele să le aruncăm imediat după ce am adus produsele acasă.

Reguli pentru efectuarea cumpărăturilor

Ca să reducem riscul de contaminare este important să ținem cont de câteva reguli și în timp ce facem cumpărături. 

  • respectarea distanței sociale de cel puțin un metru între cumpărători
  • dezinfectarea mânerului coșului de cumpărături sau folosirea mănușilor din polietilenă
  • efectuarea plăților cu cardul bancar și nu în numerar

Dezinfectarea produselor alimentare

Este cazul să dezinfectăm nu doar fructele și legumele, ci uneori și produsele de panificație, în cazul în care acestea nu sunt ambalate ermetic sau ambalajul s-a deteriorat în timpul transportării. Specialiștii în sănătate publică îndeamnă în acest caz să prăjim puțin pâinea la flacăra aragazului, ca să fie prelucrată termic și să fie distruse microorganismele. 

Ouăle pot fi dezinfectate cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, apoi trebuie spălate sub apa curgătoare. Abia după ce sunt uscate, pot fi puse la frigider. 

Pericolul bucatelor livrate la domiciliu

Specialiștii susțin că trebuie atrasă o atenție sporită și bucatelor gata preparate, care sunt comandate online și livrate la domiciliu. Este indicat să optăm pentru bucate care pot fi puse la cuptor pentru a distruge termic agenții patogeni, iar ambalajele în care sunt livrate trebuie dezinfectate sau aruncate imediat. 

Cât timp rezistă coronavirusul pe diverse suprafețe

Cercetătorii au stabilit că virusul COVID-19 poate rezista pe majoritatea suprafețelor aproximativ 72 de ore, potrivit RIA Novosti.

Ridiche crescută la Copceac, Ceadîr-Lunga - Sputnik Moldova
Societate
Legume și verdețuri la ușa ta: Când nu poți merge la piață - iată soluția
Totuși, el supraviețuiește mai mult pe plastic și oțel inoxidabil decât, de exemplu, pe cupru și carton. Noul coronavirus rămâne activ până la 24 de ore pe suprafețe de carton, pe haine și lemn - până la două zile, pe sticlă - până la patru zile, iar pe plastic - până la șapte. De asemenea, virusul poate rămâne activ în aer până la trei ore.

Menționăm în context că odată cu decretarea stării de urgență în Republica Moldova, supermarketurile permit intrarea în interior a unui număr limitat de cumpărători, iar ceilalți așteaptă la rând afară, respectând distanța socială. 

În Italia - țara cea mai afectată de pandemie din Europa, se permite intrarea în magazine doar în mănuși de unică folosință.

Măsuri stricte în timpul carantinei sunt și Germania. La intrarea în orice supermarket, cumpărătorii sunt obligați să-și dezinfecteze mâinile. La fel și la ieșire, orice cumpărător este supus dezinfecției pentru a preveni răspândirea virusului. 

Fluxul de știri
0