Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce efect va avea relaxarea fiscală și este oare pregătit businessul pentru vânzări online

© Sputnik / OsmatescoAndrei Crigan
Andrei Crigan - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în afaceri Andrei Crigan spune că antreprenorii din Moldova nu vor putea substitui în totalitate comerțul fizic cu comerțul online, iar acolo unde costurile minime nu vor putea fi acoperite, va fi nevoie de ajutorul statului pentru ca să supraviețuiască.
Ce efect va avea relaxarea fiscală-Este sau nu pregătit businessul pentru vânzările online

Guvernul a venit cu mai multe propuneri privind scutirea integrală de impozitele și taxe pe perioada stării de urgență, până în luna iunie 2020, iar mai mulți experți vorbesc despre posibilitatea ca antreprenoriatul din Moldova să-și trece vânzările în online. Expertul în consultanță Andrei Crigan spune însă că relaxarea fiscală pentru cei care nu au activitate economică va avea efecte minime, iar statul ar trebui să se concentreze pe măsuri clare pentru a compensa financiar lipsa de producere și de susținere a acestui șomaj tehnic.  

„Relaxarea aceasta fiscală, ea este pentru o perioadă când vrem să creștem, când vrem să dezvoltăm ceva sau vrem să motivăm investițiile. Dar în acest moment, mă tem că este prea puțin. Acum trebuie măsuri clare de susținere a acestui șomaj tehnic, iar statul trebuie să acționeze sistemic și nu sporadic. Statul să facă calculele cu mediul de afaceri, câte întreprinderi sunt forțate, care este volumul acestor costuri, cheltuieli plus salarii, să excludă impozitele pe aceste salarii, ca oamenii care stau în șomaj să-și asigure necesitățile vitale. Repet, relaxarea fiscală pentru cei care nu au activitate va avea efecte minime”, a punctat Andrei Crigan.

Expertul mai spune că în această situație de criză unii antreprenori încearcă deja să substituie comerțul fizic cu vânzările în online, iar pentru cei care costurile minime nu vor putea fi acoperite vor avea nevoie de ajutorul statului pentru a supraviețui.

Plantație de castraveți în seră - Sputnik Moldova
Societate
Producătorii agricoli, în impas: Nu știu ce vor face cu legumele crescute în sere - Foto

„Adevărul este că în această situație antreprenorii nu vor putea substitui comerțul fizic cu comerțul online, sută la sută. Unii vor substitui acest comerț cu 10, 20 sau 30%, iar cei care nu vor putea acoperi costurile minime, vor avea nevoie de ajutorul statului pentru a supraviețui. La această etapă, noi trebuie să înțelegem că banii nu au dispărut din economie, dar modul în care ei se cheltuiesc acum este diferit de ceea ce însemna într-o perioadă normală. Sunt domenii unde există vânzări, dar ele se îngustează, și domenii unde criza se răsfrânge mai puțin. Să vedem, dacă antreprenorii își vor putea electroniza, digitaliza comerțul, organiza această logistică, pentru a ajunge la client în această perioadă, fără ca ei să vină la client, la magazin sau la unitatea de producere, ar fi fantastic”, a declarat expertul Andrei Crigan.

Amintim că Guvernul împreună cu BNM și CNFP au lansat o serie de acțiuni, drept suport economic pentru cetățeni și mediul de afaceri, în perioada stării de urgență. Potrivit experților, Bugetul de stat ar putea avea de suferit dacă starea de urgență va fi menținută mai multe 3-4 luni.

 

Fluxul de știri
0