Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gheorghe Arpentin: Vinificatorii reușesc să producă mai mult vin de calitate

© Sputnik / OsmatescoGheorghe Arpentin
Gheorghe Arpentin - Sputnik Moldova
Abonare
Cifra exporturilor vinicole a crescut cu 9% în perioada 2018-2019 și a constituit peste 3 miliarde de lei.
Gheorghe Arpentin: Vinificatorii reușesc să producă mai mult vin de calitate

Țara noastră a exportat, în perioada 2018-2019, 83 la sută din cantitatea de vin produsă de vinificatori. De asemenea, a crescut volumul investițiilor în sectorul vitivinicol dar și numărul vinificatorilor care produc vin de calitate. Despre rezultatele anului vitivinicol 2018-2019 a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, Gheorghe Arpentin, directorul Oficiul Național al Viei și Vinului.  

”2018-2019 a fost un an sec, fapt care a influențat cantitatea strugurilor. În cazul vinurilor spumante a avut de suferit aciditatea. Dar calitatea a fost excepțională, la vinurile roșii și albe”, a declarat Gheorghe Arpentin.

În 2018-2019 produsele vinicole au fost exportate în 71 de state, inclusiv europene.

”Am crescut pe piețe, în valoare și volum, la vinurile spumante, divinuri și brandy. A fost pentru sector un an bun, din punct de vedere al calității și piețelor”.   

De asemenea, s-a mărit suprafața podgoriilor cu indicație geografică.  

”Dezvoltăm categoriile vinului cu indicație geografică. În decurs de cinci ani, am reușit să avem 10 % din suprafețele viței de vie din Moldova capabile să producă vin de calitate cu indicație geografică”, a declarat Gheorghe Arpentin.

Volumul exportului vinului moldovenesc a crescut cu 20% în China și cu 11 la sută în România pe parcursul anului trecut. În total, Republica Moldova a exportat vin în valoare de peste 3 miliarde de lei în anii 2018-2019.

Fluxul de știri
0