Medicii, dar și alți lucrători ai instituţiilor medico-sanitare publice, care se află în prima linie în lupta cu epidemia de coronavirus, vor beneficia de sporuri salariale în valoare de 100%. Altfel spus, de sporuri vor beneficia doar angajații sistemului medical care sunt implicați nemijlocit în procesul de îngrijire și tratare a persoanelor bolnave de COVID-19. Autoritățile nu exclud însă ca lista beneficiarilor de bonusuri salariale să fie extinsă.
„Există un ordin al Ministerului Sănătății care specifică faptul că tot personalul medical care este implicat nemijlocit în acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc definiția de caz, vor fi motivați printr-o sporire de 100% la indicatorii salariali. Gradual, va fi majorată lista specialităților care sunt încadrați. Odată ce vom avea grupuri mai mari implicate în acordarea asistenței medicale, aceste prevederi se vor răsfrânge și asupra categoriei respective”, a declarat șefa direcţiei politici în domeniul asistenței medicale spitalicești din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Lupu, pentru Sputnik Moldova.
În contextual în care numărul persoanelor infectate, dar și a celor suspectate că ar fi purtători de COVID-19 crește de la o zi la alta, autoritățile sunt în plin proces de pregătire a instituțiilor medicale, dar și a angajaților acestora, pentru a putea face față situației.
„Ministerul Sănătății pregătește încă șapte instituții medicale, unde vor fi internate și tratate persoanele bolnave sau suspecte că ar fi purtătoare de COVID-19. Avem diverse scenarii. Situația epidemiologică se schimbă de la o zi la alta, motiv pentru care noi vom face acele ajustări necesare situației epidemiologice”, a adăugat reprezentantul Ministerului Sănătății.
Întrebată dacă printre beneficiarii de sporuri salariale se vor regăsi și medicii de familie sau angajații Institutului de Medicină Urgentă, categorii care la fel sunt expuse riscului, reprezentantul Ministerului a subliniat că:
„La moment, medicii de familie sunt implicați în acordarea asistenței persoanelor autoizolate la domiciliu, dar nu sunt nemijlocit implicați în acordarea asistenței medicale persoanelor cu COVID-19”.
Precizăm că, în prezent, bolnavii de COVID-19 sunt tratați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă”, Spitalul Clinic de Boli Contagioase pentru Copii, Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății și Institutul Mamei și Copilului.