CHIŞINĂU, 25 mart – Sputnik. Serviciul vamal vine cu o informație importantă pentru persoanele care au introdus în țară autoturisme înmatriculate în străinătate. Aceasta se referă la termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport, introduse și declarate prin acțiune, în condițiile stării de urgență.
Astfel, în conformitate cu ultima Dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Serviciul Vamal anunță că termenul de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport, introduse și declarate prin acțiune de către persoanele fizice rezidente și cele nerezidente, care expiră în perioada stării de urgență, se întrerupe, urmând a curge de la data încetării stării de urgență.
Instituția precizează că declararea prin acțiune este o formă de declarare expresă (vădită) a mijlocului de transport auto, care scutește persoana fizică de completarea unor acte vamale, cu condiția prezentării la organele vamale amplasate în punctele de trecere a frontierei a actelor de înmatriculare a mijlocului de transport auto, acesta fiind înregistrat în sistemul informațional al Serviciului Vamal.
”În cazul aplicării formei de declarare prin acțiune, acte vamale nu se eliberează”, menționează Serviciul.
Termenul maxim de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a mijloacelor de transport cu numere de înmatriculare străine constituie 180 de zile într-un interval de 12 luni consecutive.
Dreptul de aflare pe teritoriul țârii noastre pe un termen mai mare de 180 de zile îl au doar autovehiculele introduse de către persoanele fizice domiciliate în străinătate și care dețin permis de conducere în țara în care își au domiciliul, cu condiția achitării vinietei de 180 de euro pentru fiecare perioadă consecutivă de 180 de zile de aflare a autovehiculului pe teritoriul țârii noastre.
De asemenea, autoritatea vamală informează că persoanele fizice rezidente și cele nerezidente sunt obligate să scoată, în termen, de pe teritoriul vamal, mijloacele de transport declarate prin acțiune. În caz contrat, acestea vor fi sancționate contravențional, fără dreptul de a introduce pe teritoriul Republicii Moldova alte mijloace de transport în aceleași condiții (declarate prin acțiune).