Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Studenții care vor lipsi mai bine de două ore din cămine riscă să fie dați afară - Detalii

© Photo : CNSMcămin
cămin  - Sputnik Moldova
Abonare
După ce au fost înregistrate cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul studenților, reprezentanții Ministerului Educației, cei ai Ministerului de Interne și responsbailii de Ministerul Sănătății au elaborat un ordin care prevede mai multe reguli pentru cămine.

CHIȘINĂU, 23 mart - Sputnik. Ministerului Educației, Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății au elaborat și publicat un ordin care prevede mai multe reguli ce trebuie respectate atât de administrația căminelor, cât și de locatarii acestora.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Toma Ciorbă - Sputnik Moldova
Societate
Reacția rectorului UTM după ce 22 de studenți din căminul în carantină au fost spitalizați

Potrivit regulamentului, cei care au părăsit căminul după suspendarea procesului educational, nu au dreptul să revină, până când studiile vor fi reluate.

Administrația căminelor trebuie să intaleze dozatoare cu dezinfectant pe bază de alcool la intrare, să monitorizeze ieșirile și intrările locatarilor într-un registru special, iar orice caz suspect de infectare cu COVID-19 să-l anunțe autorităților.

Mai mult, persoanele care stau în cămine vor avea dreptul să iasă afară doar la strictă necesitate, de exemplu pentru a merge la farmacie sau la alimentară. Dacă va sta mai mult de două ore fără să anunțe, administrația instituției poate decide ca studentul să fie dat afară din cămin.

În același timp, persoanelor străine le este interzis accesul în cămine. Totodată, trebuie asigurată igienizărea sporită a tuturor încăperilor, conform normelor de profilaxie epidemiologică, inclusiv la băile și bucătăriile comune.

Armata Națională, în sprijinul autorităților în lupta cu COVID-19 - Sputnik Moldova
Societate
Coronavirus în Moldova: Ce indicații au primit militarii în lupta cu COVID-19 - Video

Cei care locuiesc în cămine sunt îndemnați să respecte cu strictețe măsurile de protecție și prevenire a răspândirii infecției COVID – 19 emise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Organizația Mondială a Sănătății.

Joia trecută, un student de la UTM a fost testat pozitiv la COVID-19. Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan, a declarat că studentul respectiv a părăsit căminul nr.1 al UTM, unde era cazat, în data de 12 martie, drept urmare a sistării procesului de studii, și a plecat în localitatea de baștină.

Astfel, toți studenții din acest cămin au intrat în carantină. Peste trei zile, alți 22 de tineri din căminul respectiv al UTM au fost internați la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății cu febră. La scurt timp, ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat însă că nu s-a confirmat la niciunul dintre studenți prezența noului coronavirus în organism și a precizat că aceștia nu vor mai reveni în cămin, ci vor fi transportați la domiciliu, unde vor continua să stea izolați.

Fluxul de știri
0