Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În sfârșit o veste bună: BNM a diminuat rata de bază

© Sputnik / Miroslav RotariДни открытых дверей в Национальном банке Молдовы
Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
BNM a anunțat printr-un comunicate de presă că a ajustat instrumentele de politică monetară la situația de criză economico-financiară, cauzată de pandemia de coronavirus, pe care o traversează țara noastră.

Ion Chicu în ședință  - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Ion Chicu: Măsuri de suport pentru oamenii de afaceri 
CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a votat unanim, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, diminuarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale (p.p.), până la 3,25 la sută anual.

La fel, au fost micșorate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight până la 6,25 la sută și, respectiv, 0,25 la sută anual.

Totodată, a fost micșorată cu 2,5 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă și majorată cu 1,0 p.p. norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Chicu a anunțat pe cine va ajuta statul pe timp de criză – Detalii
Astfel, decizia BNM vine să consolideze și mai mult nivelul de lichidități în sectorul bancar și să susțină mediul de afaceri pe fondul evoluțiilor recente din economia globală și cea națională.

Banca Națională va monitoriza în continuare situația și, la necesitate, va veni cu măsuri stimulative pentru a menține nivelul suficient de lichiditate în sistemul bancar și a asigura transmiterea eficientă a politicii sale monetare.

În acest sens, Banca Centrală va continua să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru îndeplinirea obiectivelor privind stabilitatea prețurilor și consolidarea sectorului bancar, care este bine capitalizat și rezilient.

Fluxul de știri
0