Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în următoarea perioadă - detalii

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Starea de Urgență instituită de Parlament va avea efecte negative care se vor răsfrânge asupra activităților economice, dar și a cetățenilor.
Ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în următoarea perioadă - detalii

Multă lume se întreabă ce se va întâmpla cu leul moldovenesc în următoarea perioadă și ce valoare va avea în raport cu principalele valutare de referință. Iată de ce i-am solicitat o opinie în acest sens economistului Veaceslav Ioniță. Astfel, expertul a menționat că ceea ce va salva leului moldovenesc de depreciere sunt alegerile prezidențiale preconizate pentru toamna acestui an.

”În mod normal, economiștii spun că în țările în curs de dezvoltare, valutele acestor state se vor deprecia cu circa 30 la sută. Însă acest lucru nu se va întâmpla, întrucât suntem într-un an electoral. Autoritățile vor avea de ales între a ajuta mediul de afaceri și a deprecia valuta, ori a susține populația și a menține valoarea leului moldovenesc. Eu cred că BNM nu își va permite luxul să se deprecieze leul în ajun de electorală.

Veaceslav Ioniță spune că dacă Moldova se va confrunta cu o criză similară celei din 2009, BNM ar putea utiliza aceiași metodă ca și acum 11 ani. Mai exact, în 2009, când toate țările din regiune se confruntau cu o criză economică, iar Republica Moldova era în an electoral, noi am cheltuit șapte sute de milioane de dolari din rezervele Băncii Naționale pentru a nu permitem deprecierea, iar cursul a fost  menținut artificial.

Fluxul de știri
0