Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lilian Carp, despre noua majoritate parlamentară creată de PDM și PSRM

© Sputnik / OsmatescoLilian Carp
Lilian Carp - Sputnik Moldova
Abonare
Ce spune deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Lilian Carp despre decizia PDM și PSRM de creare a unei majorități parlamentare.
Lilian Carp, despre noua majoritate parlamentară creată de PDM și PSRM

Majoritatea parlamentară foarmată de PSRM și PDM a fost ticluită încă în toamna anului trecut, când cele două partide au bătut palma pentru demiterea Guverului Sandu și formarea Executivului Filip. Declarația aparține deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini” de la Sputnik Moldova.

Deputatul PAS spune că a anuțat despre formarea Guvernului Chicu încă în vara anului trecut și tot atunci au fost vociferate și numele unor membri ai actualului Executiv, lucru care s-a și adeverit.

„Această decizie a fost luată mai demult. Pentru prima dată eu am vorbit încă în luna august, când încă era în funcție guvernul Sandu. Eu spuneam atunci că va cădea Guvernul Sandu cu votul PD-ului și va fi votat în nou Guvern condus de Ion Chicu. Plus că am menționat atunci și câteva persoane care urmau să fie în Guvernul Chicu, fapt care s-a adeverit”, spune deputatul PAS Lilian Carp.

Potrivit lui Lilian Carp, ieri, societatea a fost martoră oficializării relației dintre PDM și PSRM, nimic mai mult.

„Această majoritate există mai demult. Practic, ei ieri și-au formalizat activitatea, deoarece în interiorul PD-ului sunt presiuni, deoarece unii își doresc să participe la guvernare deschis, nu doar să asiste un Guvern”, adaugă Lilian Carp.

Deputatul a ținut să precizeze că la baza creării majorităţii parlamentare dintre PDM și PSRM nu stă acordul semnat de Blocul ACUM și Socialiști, iar drept dovadă ar fi oamenii PD-ului care astăzi formează echipa guvernamentală.

„În contextul în care în iunie votezi împreună cu Blocul ACUM o declarație prin care declari statul capturat, iar în acea declarație se menționează că anume PD-ul a participat la uzurparea puterii politice în stat, apoi faci cu ei majoritate, credibilitatea acestei majorități parlamentare este una șubredă. Referitor la Acordul semnat de Blocul ACUM și PSRM, în acel acord nu era prevăzută distribuirea unor funcții în Guvern pentru PDM. La fel, în acel Acord nu era prevăzut controlul anumitor instituții”, conchide deputatul PAS Lilian Carp.

Amintim că PSRM şi PDM au semnat luni, 16 martie, un acord privind crearea unei majorităţi parlamentare şi au constituit Platforma Social-Democrată pentru Moldova. Pavel Filip a declarat că Partidul Democrat a decis să dea o mână de ajutor „în aceste momente complicate, când Republica Moldova trece printr-o situație fără precedent din cauza răspândirii COVID-19”.

Cert este că PSRM şi PDM şi-au împărţit şi domeniile de activitate. Astfel, democraţilor le-a revenit patru ministere. Este vorba de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerul Economiei și Infrastructurii, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării şi de Ministerul Apărării. Totodată, democrații au primit şi funcţia de vicepremier pentru Reintegrare.

Fluxul de știri
0