Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Cum arată Chișinăul sub Cod Roșu de virus și stare de urgență - Video

© Sputnik / Rodion ProcaКишинев, март 2020
Кишинев, март 2020 - Sputnik Moldova
Abonare
Cod Roșu de pericol de epidemie și stare de urgență. Ritmul vieții s-a modificat dramatic în Chișinău.

CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Foarte puțini oameni pe stradă și în parcuri, puține automobile și unități de transport public – astfel arată acum Chișinăul.

Codul Roșu de pericol de infestare cu COVID-19 a fost instituit pe 13 martie în Republica Moldova. Marți, 17 martie, Parlamentul a declarat stare de urgență.  

În Chișinău funcționează doar supermarketurile, puține magazine alimentare mici și farmaciile.

 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, depune flori în memoria eroilor căzuți în luptele pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova din 1992 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șeful statului e explicat cum va trăi Moldova în condițiile epidemiei de coronavirus
Pare ireal centrul Capitalei, cu un trafic auto atât de relaxat în intervale orare la care de obicei era forfotă mare. Doar câte o ambulanță cu sirenele pornite și deplasându-se cu viteză perturbă acest nou ritm de viață.

În general, oamenii au ascultat îndemnul autorităților de a sta acasă și de a nu merge fără un motiv stringent în locuri aglomerate. Angajații lucrează la distanță. Doar unele categorii profesionale, precum medicii, polițiștii, salvatorii, lucrătorii din salubritate, angajații supermarketurilor, cei din transportul public de pasageri etc., sunt datori să meargă la serviciu.

Nu toți călătorii în transportul public și nu toți pietonii poartă măști medicinale. Unii și le pun abia când urcă în troleibuze și autobuze, când intră în farmacii sau în magazine.

Кишинев, март 2020 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Pericolul COVID-19: În taxiurile din Chișinău au fost instalate paravane – Video
În general, pe stradă sau în transport, oamenii sunt calmi, unii chiar senini și zâmbitori, amabili cu cei din preajmă și – lucru remarcat de mai mulți observatori – respectă „distanța socială” de 1 metru, sunt atenți să nu invadeze spațiul personal al semenilor, pentru a nu-i deranja sau alarma.  

Pe rețelele de socializare, unii utilizatori relatează că în magazinele din anumite cartiere oamenii s-ar îmbulzi și s-ar ofensa. N-am surprins asemenea situații. Atmosfera era foarte bună și civilizată în supermarketurile pe care le-am vizitat, deși pe chipurile oamenilor se citea un fel de tensiune psihologică și îngrijorare – distanța dintre persoane era mai mică de un metru.

La case erau formate rânduri ce depășeau 10 persoane, dar oamenii manifestau înțelegere și respect reciproc. Casierii și toți ceilalți angajați ai magazinelor poartă mănuși și măști medicinale. 

Повышенные меры безопасности: как в Международном аэропорту Кишинева проверяют пассажиров - Sputnik Moldova
Societate
Aeroportul Internațional Chișinău s-a închis: Toate zborurile au fost anulate - video

Unii cumpărători poartă măști și mănuși de protecție, alții – ba. Zilele trecute nu se găseau măști medicinale în farmacii. Marți, 17 martie, erau măști în farmaciile în care am intrat, dar se vindeau doar câte cinci unități de persoană, la prețul de peste 8 lei bucata (cu elastic).

Nu am întâlnit oameni tușind sau strănutând nici pe stradă, nici în farmacii, nici în magazine.

Din 17 martie, companiile de taxi din Chișinău și-au dotat mașinile cu paravane de protecție, care izolează partea din față de cea din spate a salonului, precum și cu geluri dezinfectante pe bază de spirt pentru pasageri.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Chicu a anunțat pe cine va ajuta statul pe timp de criză – Detalii
Paravanele au fost improvizate din folie de polietilenă rezistentă, astfel încât pe durata călătoriei taximetriștii și pasagerii să nu intre în contact direct și, teoretic, să nu respire același aer.

Taximetriștii au fost instruiți ca la finalul fiecărei călătorii, înainte de a lua alt pasager, să aerisească salonul și să dezinfecteze paravanul de protecție și suprafețele salonului – ușile, geamurile, banchetele.

Și saloanele troleibuzelor și autobuzelor sunt dezinfectate mai minuțios și mai frecvent în aceste zile.

Fluxul de știri
0