Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Suntem în război”: Macron anunță izolare totală timp de 15 zile și mobilizează armata

© AFP 2024 / LUDOVIC MARINEmmanuel Macron
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova
Abonare
În discursul său de luni seara, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o restricție strictă la călătorie timp de cel puțin 15 zile de marți ora 12.00, sub pedeapsa de sancțiuni.

BUCUREȘTI, 17 mart - Sputnik. Președintele Franței, într-o adresare către națiune pe 16 martie, a anunțat noi măsuri pentru a proteja populația împotriva noului coronavirus, decesele în urma căruia sunt în continuă creștere. Emmanuel Macron a optat în special pentru izolare totală.

"Am decis să consolidăm în continuare măsurile pentru a reduce călătoriile și contactele noastre la minim", a spus el.

Din 17 martie la prânz și cel puțin timp de 15 zile, călătoriile vor fi foarte reduse pe întreg teritoriul, fie în Franța metropolitană, fie în teritoriile de peste mări.

„Întâlnirile în aer liber și întâlnirile de familie sau cu prietenii nu vor mai fi permise”, a spus Macron.

Macron insistă asupra lucrului de acasă

El a punctat insistența sa ca companiile să se organizeze pentru a facilita munca de la distanță sau, dacă acest lucru nu este posibil, pentru a-și adapta organizația astfel ca de mâine să fie respectată distanța între angajați.

"Orice încălcare a acestor reguli va fi penalizată", a spus Macron

Al doilea tur al alegerilor municipale a fost amânat

Subliniind că i-a consultat pe predecesorii săi, precum și pe președintele Senatului și pe cel al Adunării Naționale, șeful statului a anunțat că a doua rundă a alegerilor municipale va fi amânată.

El a explicat că premierul a discutat-o cu liderii partidelor reprezentate în parlament și că decizia a fost convenită în unanimitate.

„Războiul sanitar”

Țara se află într-un război pentru sănătate, a spus președintele, care necesită mobilizare generală. "Toate acțiunile guvernului și ale parlamentului trebuie să fie acum orientate către combaterea epidemiei", a declarat șeful statului francez.

În acest context, toate reformele, începând cu cea a pensiilor, vor fi, prin urmare, suspendate.

Măștile sunt rezervate în primul rând pentru spitale și medici

Președintele a spus că s-a decis rezervarea măștilor ca prioritate pentru spitale și medici. Măștile vor fi livrate miercuri în farmacii pe întreg teritoriul național.

Și să promitem să susținem personalul medical.

„Am decis că un spital de teren al serviciului de sănătate al armatei va fi dislocat în Alsacia. Armatele vor ajuta, de asemenea, la deplasarea celor mai infectați pacienți”.

Închiderea frontierelor la intrarea în Uniunea Europeană și spațiul Schengen

De asemenea, președintele a anunțat decizia, luată împreună la nivel european, luni, 16 martie, constând în închiderea frontierelor începând cu 17 martie la prânz.

Cu toate acestea, francezii din străinătate se pot întoarce în țara lor.

Nici o afacere, indiferent de dimensiunea ei, nu va fi lăsată în pericol de faliment

Situația nu ar trebui să pună sub semnul întrebării ajutoarele celor mai vulnerabili, sustenabilitatea unei afaceri, traiul angajaților și angajaților independenți, spune Emmanuel Macron.

În ceea ce privește companiile din țară, indiferent de dimensiunea lor, niciuna dintre ele nu va fi lăsată în pericol de faliment, a insistat președintele.

"Punem în aplicare un sistem excepțional de amânare a taxelor și taxelor sociale, susținând amânarea termenelor bancare și a garanțiilor de stat în valoare de 300 de miliarde de euro pentru toate împrumuturile bancare contractate cu băncile."

Potrivit președintelui, facturile pentru apă, gaze, energie electrică și chirii vor fi suspendate. Și astfel încât nimeni să nu rămână fără resurse, sistemul șomajului va fi considerabil extins pentru angajați.

Guvernul va preciza toate aceste măsuri mâine. Nimeni nu își poate prezice durata și, cu siguranță, va trebui să fie consolidat în continuare.

Fluxul de știri
0