Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Știrea zilei: S-a descoperit ANTICORPUL capabil să neutralizeze virusul! - Comunicat

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaЛаборатория биомедицинских клеточных технологий во Владивостоке
Лаборатория биомедицинских клеточных технологий во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
Anticorpul poate fi produs la scară largă folosind procese de producție care sunt comune în industria biofarmaceutică.

BUCUREȘTI, 17 mart - Sputnik, Evan Răutu. Institutul flamand de cercetări în biotehnologie VIB (VIB) a anunțat ieri descoperirea unui anticorp capabil să neutralizeze virusul COVID-19. Cu toate acestea, sunt necesare încă cercetări suplimentare pentru a confirma rezultatele.

În comunicatul oficial al laboratorului se arată că, la începutul acestui an, s-a descoperit un anticorp unic, capabil să neutralizeze virusul care provoacă COVID-19 (SARS-CoV-2). Anticorpul a fost dezvoltat în colaborare cu două grupuri de cercetare din SUA.

”Echipa a stabilit acum că anticorpul poate neutraliza o variantă de laborator a virusului, un pas important înainte în dezvoltarea unui potențial medicament antiviral împotriva noului coronavirus”, se arată în comunicat, precizându-se că acest progres a fost posibil datorită eforturilor intense ale diferitelor echipe din Centrul VIB-UGent pentru Biotehnologie Medicală.

Ieri seară, laboratorul a anunțat noi evoluții în cercetare, rezultate din cooperarea cu laboratoarele lui Jason McLellan (Universitatea din Texas din Austin, SUA) și Markus Hoffmann și Stefan Pöhlmann (Institutul Leibniz pentru Cercetare Fundamentală, Göttingen, Germania). Aceste noi descoperiri confirmă că anticorpul poate neutraliza virusul, arată laboratorul belgian, subliniind că acesta este un pas important înainte pentru obținerea unui medicament antiviral împotriva noului coronavirus.

”Noile rezultate oferă primele dovezi că anticorpul ar putea preveni ca noul coronavirus să infecteze celulele umane”, se arată în comunicat, subliniind un alt aspect important: anticorpul poate fi, de asemenea, produs la scară largă folosind procese de producție care sunt comune în industria biofarmaceutică.

O precizare importantă: spre deosebire de vaccinuri, un anticorp oferă protecție imediată – deși e pe o durată mai scurtă. ”Avantajul acestei abordări, față de cea cu vaccinuri, este că pacienții nu trebuie să își producă anticorpi. Cu alte cuvinte, generarea necontrolată, necunoscută încă de anticorpi, ar putea fi periculoasă pentru organism, generând efecte secundare, fapt evitat prin anticorpul belgian.

”Cele mai vulnerabile grupuri, cum ar fi persoanele în vârstă, adesea au un răspuns modest la vaccinuri, ceea ce înseamnă că protecția lor poate fi incompletă”, se arată în comunicat. ”Asistenții medicali sau persoanele cu risc crescut de expunere la virus pot beneficia, de asemenea, de o protecție imediată”.

Deci, acest tip de tratament ”poate fi un instrument important în combaterea pandemiei actuale”.

În opinia laboratorului belgian, următorii pași sunt legați de necesara confirmare a acestor rezultate folosind tulpina de coronavirus patogen – ”experimente care sunt în curs de desfășurare”.

”Cercetătorii VIB pregătesc, de asemenea, faza de test preclinic pentru un tratament cu coronavirus”, se precizează în comunicat, subliniindu-se că ”deși aceste primele rezultate sunt extrem de promițătoare, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma întregul potențial al acestui medicament bazat pe anticorpi îndreptat împotriva COVID-19”.

***

VIB este un institut de cercetare din Flandra (Belgia), finanțat de guvernul flamand, care colaborează cu peste 1700 de oameni de știință din peste 75 de țări. Este un institut antreprenorial bazat pe excelență și care lucrează în parteneriat cu cinci universități - UGent, KU Leuven, Universitatea din Anvers, Vrije Universiteit Brussel și Universitatea Hasselt.

Fluxul de știri
0