Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Italia: Respectați astăzi restricțiile ca să ne putem îmbrățișa mâine

© SputnikCarantină în Padova
Carantină în Padova - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii din Italia sunt îngrijorați de situația din țară în legătură cu numărul mare de persoane infectate cu COVID-19.

CHIȘINĂU, 16 mart - Sputnik. Coronavirus a venit ca o furtună peste noi toți. Mulți nu au luat în serios această epidemie, alții sunt îngroziți de ce se întâmplă în întreaga lume. Moldovenii din Italia ne îndeamnă să tratăm cu seriozitate această situație pentru că, spun ei, ceea ce se întâmplă este o adevărată tragedie. Medicii au ajuns în situația în care trebuie să aleagă pe cine să conecteze la aparate din cauza insuficienței acestora. 

Diana este originară din Moldova, dar este stabilită cu traiul de mai mulți ani în Padova, Italia. Ea muncește la o patiserie din oraș. Tânăra spune că inițial italienii au tratat această situați cu indiferență. Doar după ce situația a început să se agraveze cu fiecare zi, oamenii au început să conștientizeze că le este pusă în pericol viața. Inițial, au fost luate măsuri drastice de protecție în patiseria unde lucrează. Mesele au fost plasate la minim un metru distanță, iar cei care stăteau în rând pentru a cumpăra prăjituri trebuiau să respecte distanță. 

”Patiseria la care lucrez eu este de miercuri, 11 martie,  în carantină. Respectiv, stăm cu toții acasă. Pentru luna februarie am primit salariul, nu știu dacă voi primi bani pentru luna martie. Deocamdată persistă o stare de incertitudine”, a precizat Diana pentru Sputnik Moldova. 

Diana spune că oamenii erau în stare de panică la început de carantină. Cumpărau din magazine tot ce le cădea sub mână. Acum, ei merg și cumpără doar alimentele de care au nevoie și respectă măsurile de siguranță impuse. 

”Panică a fost la început. Oamenii făceau cumpărături de mii de euro. Un prieten de-al meu lucrează casier la un supermarket  și îmi spunea că timp de trei zile același cuplu a făcut cumpărături de 3 000 de euro. Acum în magazine avem voie să intrăm câte cinci persoane dacă magazinul este mic și câte 7 persoane dacă supermarketul este mai mare” , a precizat Diana din Padova.

Străzile sunt pustii. În parcările gratuite, unde în mod normal locuri libere nu sunt, acum nu vezi nici urmă de mașină. 

© SputnikParcări pustii în Padova
Moldovenii din Italia: Respectați astăzi restricțiile ca să ne putem îmbrățișa mâine - Sputnik Moldova
Parcări pustii în Padova

Pe mai multe clădiri din Padova pot fi observate mesaje de încurajare ”andra tutto bene” ceia ce în română ar însemna ”totul va fi bine”. 

© SputnikMesaje de încurajare pe clădirile din Padova, Italia
Moldovenii din Italia: Respectați astăzi restricțiile ca să ne putem îmbrățișa mâine - Sputnik Moldova
Mesaje de încurajare pe clădirile din Padova, Italia

Mihai ne povestește că a muncit și în perioada în care a fost instituită carantină. Este tehnician dentar în periferia Padovei, iar în cabinetul în care lucrează nu sunt mai mult de trei oameni.

Chiar și așa, pentru a nu primi amendă, în fiecare zi era obligat să prezinte Poliției un certificat care să confirme că merge anume la muncă și nu în altă parte. Certificatul obligatoriu trebuie să aibă ștampilă și semnătura șefului. Acum, de când situația a devenit mai gravă, stă și el în carantină cu întreaga familie. 

© SputnikCertificat care le permite celor din Italia să meargă la muncă
Moldovenii din Italia: Respectați astăzi restricțiile ca să ne putem îmbrățișa mâine - Sputnik Moldova
Certificat care le permite celor din Italia să meargă la muncă

”Ieri am vrut să merg să fac cumpărături și m-a oprit Poliția. Au vrut să mă amendeze pentru că nu avea certificatul care să confirme faptul că merg la cumpărături și nu în altă parte. Sunt luate măsuri drastice. Poliția stă la tot pasul. Ca să mergi la muncă, în cazul în care compania nu și-a sistat activitatea, trebuie să prezinți un certificat cu ștampilă și semnătura directorului”, a precizat Mihai Cornică pentru Sputnik Moldova

Moldovenii din Roma sunt și ei îngrijorați de situația în care s-au pomenit. Valentina Pletiniuc povestește că nimeni nu se aștepta la așa ceva. Nimeni nu are voie să iasă din casă: doar la magazin și la farmacie. 

Valentina Pletiniuc din Roma, Italia
Moldovenii din Italia: Respectați astăzi restricțiile ca să ne putem îmbrățișa mâine - Sputnik Moldova
Valentina Pletiniuc din Roma, Italia

”Încercăm să dezinfectăm casa zilnic, ne spălăm pe mâini de zeci de ori pe zi. Dar trebuie să fim și pozitivi. Zilele noastre sunt petrecute așa: citim, privim filme, gătim. Așa mai uităm de lucrurile negative. Doar soțul meu muncește, dar respectă toate regulile, distanța între colegi. Vă rugăm să aveți și voi răbdare, cei din Moldova, stați acasă, respectați aceste restricții ca în viitor să putem să ne îmbrățișăm ”, a precizat pentru Sputnik Moldova, Valentina Pletiniuc. 

© SputnikO stradă principală din Padova, Italia
Moldovenii din Italia: Respectați astăzi restricțiile ca să ne putem îmbrățișa mâine - Sputnik Moldova
O stradă principală din Padova, Italia

În Moldova oamenii sunt îndemnați de autorități să stea în case. Asta după ce au fost înregistrate până la această oră 29 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Este vorba și de un copil de 8 ani. 

În Moldova este în vigoare codul roșu de pericol de infectare cu coronavirus. De astăzi, doar farmaciile, stațiile de alimentare cu combustibil și magazinele alimentare vor lucra. Toate instituțiile de învățământ au fost închise, iar toate zborurile pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost sistate. 

Fluxul de știri
0