Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Ce riscă magazinele care ridică prețurile la alimente - decizia vitală ce trebuie impusă

© Sputnik / OsmatescoIon Dron Ион Дрон
Ion Dron Ион Дрон - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe magazine din Moldova au ridicat prețurile la produsele alimentare după ce premierul Ion Chicu a anunțat închiderea tuturor piețelor din țară.
Ce riscă magazinele ce ridică prețurile la alimente - decizie vitală ce trebuie impusă

Deja de două zile lumea este indignată de faptul că magazinele alimentare din țară au majorate prețurile la produsele de primă necesitate și nu doar. Revoltați de acest lucru, oamenii le solicită autorităților să i-a măsuri în această situație. 

Mecanism legal pentru a-i trage la răspundere pe agenții economici care profită de situația creată din cauza pandemiei de coronavirus nu există, se mizează doar pe bunul simț și solidaritatea socială, care, din păcate lasă de dorit uneori. Avocatul Ion Dron spune că autoritățile au totuși un atu. Mai exact, odată cu declararea stării de urgență, ar putea să interzică majorarea prețurilor la produsele alimentare de către magazine.

”Sentimentul de solidaritate socială și de compasiune se cultivă în timp. Noi nu avem această cultură. Prin urmare, hotărârea care va fi luată de Parlament trebuie să conțină și dispoziții exprese și clare că în condiții de criză, agenții economici au interdicția de a majora prețurile existente până la introducerea stării de criză. Iar mai apoi, dacă agenții economici vor avea pierderi, atunci să fie subvenționați din partea statului”, a declarat avocatul Ion Dron.

Premierul Ion Chicu a anunțat că de astăzi nu vor mai activa alte puncte de comerț decât farmaciile și magazinele alimentare. Toate restaurantele și barurile sunt închise, iar comercializarea în piețe este interzisă. Administratorii acestora vor putea doar să livreze la domiciliu produsele alimentare.

Fluxul de știri
0