Vinificatorii vor să-și vândă mai scump vinul pe piețele externe. În prezent, un litru de vin moldovenesc în statele europene costă puțin peste un euro. În acest scop însă, autoritățile din domeniul agriculturii și industriei alimentare urmează să întreprindă măsuri pentru sporirea calității vinului autohton. Primul pas va fi cultivarea soiurilor competitive de viță de vie.
”Avem o viță de vie neadaptată la cerințele pieței, ceea ce ține de soi, randament, boli. Aceasta diminuează calitatea vinului. În următorii zece ani trebuie să cultivăm soiuri adaptate la condițiile climatice și preferințele consumatorilor. Astfel vom convinge consumatorii să achite pentru vinul moldovenesc prețul pe care îl dorim noi”, a explicat Gheorghe Arpentin
De asemenea, pentru a crește prețul vinului moldovenesc pe piața externă, autoritățile își propun să modernizeze vinăriile.
”Trebuie să avem vinării modernizate. Producătorii fac eforturi enorme. Volumul de investiții în vinarii este de peste 200 de milioane de lei. Asta ne permite să păstrăm mai mult timp vinul moldovenesc. De asemenea, trebuie să ne străduim să facem vinul cât mai natural, care este întrebat de cei mai mulți consumatori”, a menționat Gheorghe Arpentin.
În acest scop, vor fi întreprinse măsuri pentru îmbunătățirea reputației vinului autohton.
”Trebuie să lucrăm lucram asupra reputației vinului nostru. Vorbim despre promovarea calității și brandului. Vom coopera, în acest scop, cu lideri de opinie, jurnaliști specializați, ca ei să vorbească despre calitățile vinului autohton, vom participa în continuare la evenimente internaționale de impact, pentru a crește reputația vinului moldovenesc”, a relatat Gheorghe Arpentin.
Anul trecut, vinurile autohtone au obținut 864 de medalii în cadrul expozițiilor specializate internaționale. Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.