Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Macron, decizie radicală: Toate școlile, liceele și universitățile din Franța, închise

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaMacron
Macron - Sputnik Moldova
Abonare
Emmanuel Macron, adresându-se națiunii în seara zilei de 12 martie, a spus că instituțiile de învățământ din țară vor fi închise de luni până la o nouă notificare.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. Grădinițele, școlile și universitățile din Franța își vor închide porțile pe 16 martie și până la o notificare suplimentară din cauza coronavirusului care a ucis deja 61 de persoane în țară. O astfel de măsură a fost anunțată joi, 12 martie, de Emmanuel Macron în discursul său pe tema epidemiei de coronavirus, pe care șeful statului a descris-o drept „cea mai gravă criză de sănătate pe care Franța a trecut-o într-un secol”.

Făcând referire la oamenii de știință, președintele francez a explicat că copiii sunt cei care aparent răspândesc virusul cel mai rapid.

Protejarea persoanelor vulnerabile, o prioritate

De asemenea, președintele a reiterat sfaturile autorităților de sănătate și a solicitat persoanelor vulnerabile - persoanele cu vârsta de peste 70 de ani, cele care suferă de boli cronice sau cu dizabilități - să rămână acasă cât mai mult posibil.

În ceea ce privește transportul în comun, Macron subliniază că acesta va fi menținut, deoarece sistarea va bloca posibilitatea tratamentului. Dar el i-a îndemnat pe compatrioții săi să-și reducă călătoriile „la minimum”.

Promite să protejeze întreprinderile și angajații

Emmanuel Macron a solicitat companiilor, atunci când este posibil, să le permită angajaților să lucreze de la distanță.

El a promis să protejeze atât salariații, cât și întreprinderile.

”Un mecanism excepțional și masiv de șomaj parțial va fi implementat. [...] Statul va avea grijă de compensațiile angajaților obligați să rămână acasă”.

În plus, toate companiile care doresc să facă acest lucru ar putea amâna plata contribuțiilor și impozitelor datorate în luna martie fără justificare și fără penalități.

Alegerile municipale vor avea loc

Cu toate acestea, Madcron a dorit să sublinieze că alegerile municipale programate duminică 15 martie vor avea loc.

"Nu este nimic care să-i împiedice pe francezi, chiar și cei mai vulnerabili, să meargă duminică la urne", a spus el.

Fluxul de știri
0