Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Situația se agravează: Premierul român Ludovic Orban, în carantină

© Photo : Guvernul RomânieiLudovic Orban
Ludovic Orban - Sputnik Moldova
Abonare
Situația devine gravă o dată cu intrarea la izolare a premierului interimar Ludovic Orban care a dat mâna cu senatorul PNL diagnosticat cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 13 mart - Sputnik. Premierul Ludovic Orban a anunțat că nu merge la consultări cu președintele Klaus Iohannis, după ce un senator PNL cu care ar fi contactat a fost diagnosticat cu coronavirus.

În aceste condiții, devine tot mai complicată nu doar consultarea președintelui cu partidele politice, dar și procedurile de audiere a viitorilor miniștri și votul de învestitură.

Sophie Gregoire Trudeau și  Justin Trudeau - Sputnik Moldova
Nimeni nu este în siguranță: Soția premierului canadian, diagnosticată cu noul coronavirus

"Miniștrii urmează să se ia o decizie unde se vor izola până vine diagnosticul. Le-am recomandat să nu ia contact cu nimeni, să își desfășoare discuțiile prin telefon și online. Solicit întregului dispozitiv de lupta împotriva coronavirusului să ia măsuri astfel încât să nu fie afectată întreaga capacitate a guvernului de a lupta împotriva coronavirusului. Imediat ce vom avea diagnosticele vor fi făcute publice", a declarat Orban.

Bănuiala infestării a ajuns la Guvern după ce s-a confirmat că un senator a fost diagnosticat cu coronavirus. Se pare că este vorba de senatorul Vergil Chițac, care a fost la o reuniune NATO la Bruxelles în perioada 17-19 februarie. Printre cei infectați ar fi și soția senatorului.

"Nu așteptăm ancheta epidemiologică. Am solicitat ministrului Sănătății să creeze rapid un mecanism de anchetă epidemiologică pentru toți colegii. Li se vor preleva probe pentru a fi diagnosticați. În ce mă privește pe mine, mă voi izola la Vila Lac 1, unde vom exercita atribuțiile", a declarat Orban.

El spune că l-a informat pe președinte imediat ce a primit confirmarea că senatorul este infectat.

Poliția Română - Sputnik Moldova
Societate
Violenţe din cauza coronavirus: român întors din Italia, luat la bătaie de un vecin

”Președintele va analiza și va decide calea de urmat. E absolut necesară ancheta epidemiologică la nivelul Parlamentului", a adăugat Orban, care ar fi urmat să meargă astăzi la Ccoron*

otroceni la consultări.

Premierul a susținut că toți reprezentanții Guvernului "își fac datoria și impun toate măsurile în lupta împotriva coronavirus, indiferent dacă vor fi confirmați sau nu".

El le-a recomandat și jurnaliștilor să se izoleze la domiciliu și să solicite testarea.

Întrebat dacă a intrat in contact cu Iohannis în aceste zile, Orban a răspuns că da:

"Am avut întâlnirea grupului de lucru pentru măsuri pentru mediul de afaceri, dar nu am dat mâna (...) Nu am discutat cu președintele dacă anulează consultările, există protocoale în astfel de situații, pentru noi e fundamentală funcționarea structurilor implicate în combaterea coronavirusului".

Ludovic Orban a susținut conferința de presă în care a făcut acest anunț alături de ministrul Sănătății, Victor Costache. Întrebat despre o estimare a numărului de persoane pentru care se fac analize, Costache a spus că a solicitat 150 de teste.

Fluxul de știri
0