Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: O mamă cu copil, suspecți de coronavirus, au fugit din spital - Detalii

© Sputnik / Yana ZaharovaSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Informații actualizate privind controlul noului coronavirus au fost prezentate de ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. O mamă cu copil, suspecți de contaminare cu noul coronavirus, au agresat medicii și au fugit din spital. Informația a fost prezentată de ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Punctului Focal Național.

Mai mult, femeia nici nu le-a permis medicilor să examineze copilul, acesta putând fi examinat doar la etapa asistenței medicale de urgență. Aceasta a agresat cadrele medicale și a fugit din Unitatea Primiri Urgente a Spitalului de boli contagioase pentru copii. În acest caz a fost alertată Poliția. Deocamdată femeia și copilul ei nu au fost găsiți.

„Este regretabil că în astfel de cazuri, persoanele nu conștientizează riscurile la care se supun ei și la care îi expun pe cei din jur”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului, o persoană contaminată cu noul coronavirus reprezintă risc pentru 4-5 persoane cu care intră în contact. Numărul cazurilor suspecte de infectare cu noul coronavirus este de 30. Potrivit informațiilor, din cele 30 de persoane, nouă sunt copii și 21 adulți. Rezultatele testelor prelevate vor fi prezentate astăzi pe parcursul zilei.

Здание штаб-квартиры ЮНЕСКО - Sputnik Moldova
Educație
Iată ce propune UNESCO după închiderea școlilor în mai multe țări din cauza COVID-19

Amintim că ieri Organizația Mondială a Sănătății a declarat oficial pandemie de coronavirus. Guvernul Republicii Moldova a interzis exportul măștilor și mănușilor medicale, precum și a dezinfectanților. Restricția va fi valabilă până în data de 15 aprilie. Dar în funcție de evoluția situației, perioada de aplicare a acestor interdicții ar putea fi revizuită. Totodată, din această noapte a fost sistat în totalitate transportul aerian de mărfuri și pasageri din țările cele mai afectate de coronavirus: Republica Italiană, Republica Populară Chineză, Republica Islamică Iran și Republica Coreeană.

Mai mult, amenzile pentru persoanele care nu respectă măsurile de prevenire și combatere a bolilor epidemice au fost majorate - de la cel mult 37.500 de lei cât a fost până în prezent, la 50 de mii de lei. În plus, termenul de detenție pentru astfel de încălcări a fost majorat de la 1 an la 3 ani de închisoare. Dacă nerespectarea acestor măsuri va provoca vătămarea sau chiar decesul altor persoane, persoanele vinovate vor sta 7 ani în închisoare și nu 5, cât a fost până acum. Autoritățile de la Chișinău, îndeamnă cetățenii la calm și responsabilitate.

Fluxul de știri
0