Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Votat: Până la 3 ani de pușcărie pentru cei care nu respectă prevederile în cazul COVID-19

© AFP 2024 / STRCoronavirus
Coronavirus - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii care nu vor respecta măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice vor fi pedepsiți cu închisoare de până la trei ani.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Parlamentul a aprobat, în ședința plenară de astăzi, un proiect de modificare a unor acte legislative, inclusiv Codul penal, Codul contravențional, Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice. Modificările au drept scop final consolidarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice.

La spital - Sputnik Moldova
Societate
Noi detalii în cazul mamei cu copil, suspecți de coronavirus, care au fugit din spital

Proiectul de lege vizează modificarea Codului penal, încât nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, să fie pedepsită cu amendă în mărime de până la 50 de mii de lei sau cu închisoare de până la 3 ani. Aceleași fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani.

De asemenea, proiectul de lege prevede completarea Codului contravențional cu un nou articol. Acesta prevede sancționarea pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol de contaminare populația. Amenda va constituit de până la 25 de mii de lei – pentru persoana fizică și până la 75 de mii de lei pentru persoanele juridice juridice.

Modificările propuse la Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice presupun limitarea desfășurării întrunirilor sau evenimentelor naționale sau locale și anume – a celor organizate din timp, de o importanță deosebită pentru o colectivitate, inclusiv concerte, spectacole, târguri, conferințe, precum și alte întruniri similare. Decizia de a limita dreptul la libertatea întrunirilor urmează a fi luată de către Guvern în baza recomandărilor ministerului de resort. Numărul de persoane de la care Guvernul va decide suspendarea întrunirilor urmează a fi stabilit în fiecare caz în parte în funcție de circumstanțele specifice stării de urgență publică.

Ana Carpovici - Sputnik Moldova
Serviciul 112: Oamenii sună panicați, având suspiciuni că ar fi contaminați cu coronavirus

Alte modificări vizează posibilitatea prelucrării datelor cu caracter personal de către cadrele medicale, instituțiile medico-sanitare și personalul medical al acestora, reprezentanții organelor de stat în a căror sarcină este atribuită asigurarea securității publice, dacă se urmărește scopul de a asigura reducerea riscului de declanșare sau gestionarea stării de urgență de sănătate publică, dacă aceasta a fost declanșată.

Proiectul de lege a fost elaborat de Guvern. Autorii justifică oportunitatea acestuia prin faptul că, în circumstanțele create la nivel mondial, noul tip de coronavirus (COVID-19) reprezintă o problemă majoră pentru sănătatea publică, iar fortificarea, prin lege, a măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a epidemiilor, în acest context, este imperativă pentru Republica Moldova.

Fluxul de știri
0