Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tu alegi unde vor ajunge banii tăi: Cum să redirecționezi 2% din impozitul pe venit

© Sputnik / Miroslav RotariOlga Golban
Olga Golban  - Sputnik Moldova
Abonare
Vrei ca 2% din impozitul tău pe venit să ajungă la persoane cu probleme de sănătate, la familii social-vulnerabile sau să ajute la soluționarea unor probleme ale societății? Vezi ce trebuie să faci.
Tu alegi unde vor ajunge banii tăi! Cum să redirecționezi 2% din impozitul tău pe venit

Și în acest an, persoanele fizice plătitoare de impozite vor putea să redirecționeze 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă. Ca și în anii precedenți, tot ce trebuie să facă este ca în momentul în care completează formularul CET 15 (declarația persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit), să completeze și ultima rubrică din formular, rubrică intitulată: „Desemnarea procentuală”, și să introducă codul fiscal al ONG-ului sau a cultului religios pe care vrea să-l susțină.

„Trebuie de menționat că acești bani nu sunt folosiți pentru întreținerea organizațiilor, ci pentru implementarea proiectelor sociale. În anii precedenți, printre cele mai susținute organizații nonguvernamentale au fost cele care oferă asistență persoanelor cu probleme de sănătate, demarează diferite proiecte de asistență a persoanelor din familii social vulnerabile sau implementează proiecte în ceea ce privește asigurarea și îmbunătățirea procesului de educație. Anul trecut, printre lideri celor 2% redirecționate a fost și Asociația Veteranilor Ministerului de Interne. Aceste date sunt publice”, a declarat șefa Direcției Generală Metodologia Impozitelor și Taxelor din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Olga Golban, în studioul Sputnik Moldova.

Amintim că pentru prima data, persoanele fizice plătitoare de impozite au avut oportunitatea de a redirecționa 2% din impozitul lor pe venit către o organizație necomercială sau o entitate religioasă în anul 2017. Atunci, 16 mii de moldoveni au făcut uz de acest drept. Un an mai târziu, numărul celor care au decis singuri ce să facă cu cele 2% din impozit a ajuns la 25.500, iar anul trecut, 34 de mii de plătitori de impozite s-au folosit de acest mecanism.

Precizăm că persoanele fizice pot depune declarațiile de venit până pe 30 aprilie. Declarația poate fi completată atât pe suport de hârtie, cât şi în mod electronic, dacă sunteți posesorii semnăturii electronice. 

Fluxul de știri
0