Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM va prezenta în Parlament un raport privind creditele oferite băncilor devalizate

© Sputnik / Miroslav RotariBNM
BNM  - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei va prezenta Parlamentului, până în data de 1 aprilie 2020, un raport privind legalitatea, modalitatea de repartizare și utilizare a creditelor de urgență acordate pentru ”Banca de Economii”, ”Banca Socială” și ”Unibank”.

CHIȘINĂU, 12 mart - Sputnik. Parlamentul a aprobat proiectul prin care se propune modificarea Hotărârii adoptate în 2019 cu privire la Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare.

Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Rezervele valutare ale BNM au scăzut în februarie: Iată motivul

În conformitate cu Hotărârea din 2019, Ministerul Finanțelor urma să organizeze un audit privind legalitatea (inclusiv modalitatea) repartizării mijloacelor financiare alocate, în calitate de credite de urgență, de către Banca Națională a Moldovei pentru „Banca de Economii” SA, BC „Unibank” SA și BC „Banca Socială” SA, în perioada 2014–2015.

Autorul proiectului este deputatul Vladimir Golovatiuc. Acesta a declarat că, deoarece activitatea BNM și a băncilor comerciale nu poate fi supusă controlului din partea Ministerului de Finanțe, raportul respectiv urmează să fie prezentat de BNM.

De menționat că auditul extern la BNM poate fi efectuat de către Curtea de Conturi sau o organizație de audit extern, independentă, care trebuie să întrunească un șir de condiții prevăzute de Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei.

Fluxul de știri
0