Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Doliu în lumea artei: Renumita interpretă de operă Valentina Savițcaia s-a stins din viață

© Pixabay / Byn_LiСвеча памяти
Свеча памяти - Sputnik Moldova
Abonare
Una dintre cele mai cunoscute interprete de operă din Moldova, Valentina Savițcaia, s-a stins din viață ieri, la vârsta de 93 de ani.

CHIȘINĂU, 10 mar - Sputnik. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării anunță că Artista Poporului Valentina Savițcaia a trecut la cele veșnice pe data de 9 martie.

Elina Bistrițkaia - Sputnik Moldova
Rusia
Doliu în lumea teatrului și cinematografie – A murit actrița rusă Elina Bistrițkaia

”S-a stins una dintre cele mai luminoase stele ale operei naționale în persoana Valentinei Savițcaia, Artistă a Poporului U.R.S.S. și deținătoare a Ordinului Republicii”, menționează ministerul într-un comunicat de presă.

Valentina Savițcaia a fost una dintre fondatoarele operei naționale, activând în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet timp de mai bine de trei decenii și a contribuit substanțial la dezvoltarea instituției. 

Pe lângă numeroase roluri principale interpretate în cadrul spectacolelor puse în scenă la Chișinău, Valentina Savițcaia a jucat și în prima operă moldovenească – „Grozovan”, fiind extrem de apreciată de către iubitorii muzicii clasice.

”Plecarea ei în lumea celor drepți încheie o epocă a marilor artiști care au creat instituțiile concertistice postbelice din Moldova și ne revine tuturor datoria de a le cinsti memoria și de a le aprecia eforturile de creare a unei infrastructuri culturale și școli artistice naționale”, menționează Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. 

Corpul neînsuflețit al artistei va fi depus mâine, între orele 10:00-12:00, la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, unde doritorii își vor putea lua rămas bun de la Valentina Savițcaia.

Fluxul de știri
0