Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputat: Va afecta sau nu coronavirusul ajutoarele sociale pentru pensionari în 2020

© Sputnik / OsmatescoAla Darovannaia
Ala Darovannaia  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Ala Daravonnaia, spune că dacă taxele colectate în 2020 vor fi mari, pensionarii ar putea beneficia suplimentar la indexare și de alte prime sau ajutoare sociale. Aceste majorări ar putea avea loc cu condiția că Moldova nu va fi afectată de Coronavirus.
Deputat: Va afecta sau nu în 2020 coronavirusul ajutoarele sociale în Moldova

Deputatul Ala Darovannaia, membru al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, a declarat pentru Sputnik Moldova că autoritățile sunt gata să le ofere celor 695 de mii de pensionari o indexare a pensiei de 2 ori pe an, pe 1 aprilie și 1 octombrie. Totodată, spune deputatul, dacă  încasările bugetare vor fi în creștere, statul le-ar putea oferi pensionarilor, adăugător, prime și ajutoare sociale. Ala Darovannaia  a vorbit și despre impactul pe care l-ar putea avea coronovirusului asupra economiei moldovenești la nivel regional.

Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Gata cu privilegiile: Pensiile judecătorilor vor fi indexate ca la muritorii de rând

„Ceea ce observăm este că în primele două luni ale anului încasările la buget sunt în creștere comparativ cu anul 2019, avem cu 1,2 miliarde de lei mai mult taxe colectate. Sperăm că această tendință va continua, chiar dacă avem o problemă la nivel global și regional, Coronavirusul. Sperăm ca nu vom fi afectați într-o proporție mare, mă refer la cetățeni, dar și la economia moldovenească. Vom vedea cât va fi inflația în prima jumătate a anului, ce se va întâmpla cu prețurile. La sigur, dacă se vor păstra aceste ritmuri de încasări la buget, vom putea să le oferim și alte beneficii pensionarilor, inclusiv prime și ajutoare sociale”, a precizat deputatul Ala Darovannaia.

Pensiile în 2020 vor fi indexate pe 1 aprilie și 1 octombrie. Potrivit legii, indexarea din 1 aprilie se va efectua, conform procedurii în vigoare, pentru toți beneficiarii, fiind echivalentă cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii trei ani. Iar indexarea din 1 octombrie va viza în primul an de implementare peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minim de existență. Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019 în Republica Moldova erau 700 de mii 887 de beneficiari de pensii.

Fluxul de știri
0