Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Măsură fără precedent: România suspendă toate zborurile către și dinspre Italia

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaUn avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă
Un avion pe pista de decolare a unui aeroport, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Decizia a fost anunțată aseară, aproape de miezul nopții, de către reprezentanții ministerelor de Interne, Transport și Sănătății.

CHIȘINĂU, 9 mart – Sputnik. Decizia de suspendare de către România a tuturor zborurilor din și către Italia a  venit în contextul agravării situației privind răspândirea coronavirusului în Italia și a fost făcută publică în cadrul unei declarații de presă a ministrului de Interne, Marcel Vela, ministrului Sănătății, Victor Costache, și ministrului Transporturilor, Lucian Bode. De menționat că cele mai multe dintre cele 15 cazuri de coronavirus depistate în România au legătură cu Italia.

Coronavirus - Sputnik Moldova
Numărul deceselor de coronavirus în Italia a crescut la 366 de la 233, într-o singură zi

Zborurilor spre și dinspre Italia sunt oprite începând cu ziua de luni, 9 martie ora 12:00 până pe 23 martie ora 12:00. Măsura este valabilă pentru toate aeroporturile din România. Decizia a fost luată după ce la Ministerul român de Interne a fost convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Ministrul interimar de Interne a precizat că operatorii aerieni au obligația de a le comunica cetățenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran, Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină pe teritoriul României și își vor asuma această responsabilitate prin completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Totodată, operatorii aerieni au obligația de a nu permite îmbarcarea cetățenilor care vin din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, către România cu escală, a precizat ministrul. 

Cei care vin din China, Iran, Italia, Coreea de Sud prin puncte de frontieră terestre ”sunt obligaţi la carantină pe raza judeţului de graniţă sau izolare la domiciliu și vor completa o declaraţie pe propria răspundere”, a precizat ministrul de Interne.

”Se va comunica cetăţenilor români că refuzul sau declararea falsă a rutei de deplasare este infracţiune şi se pedepseşte conform legii, instituindu-se şi carantina obligatorie”, a subliniat Marcel Vela.

Pe de altă parte, ministrul Transporturilor a explicat că suspendarea timp de 14 zile a zborurilor are la bază ”regulamentul parlamentului european privind normele comune pentru serviciile aeriene”.

Ministrul de Interne a făcut apel și la ”responsabilitatea românilor din orice stat - sunt responsabili de sănătatea familiilor, a rudelor şi a celor din comunitatea în care se întorc”.

Fluxul de știri
0