Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Infecționist: Mai mulți pasageri ai cursei Milano-Chișinău riscă să aibă coronavirus

© Sputnik / Rodion ProcaVictor Pântea
Victor Pântea - Sputnik Moldova
Abonare
Victor Pântea, doctor habilitat în medicină: Coronavirusul are o viteză mai mare de transmitere comparativ cu virusul gripal.
Infecționist: Mai mulți pasageri ai cursei Milano-Chișinău riscă să aibă coronavirus
Doctorul habilitat în medicină și medicul infecționist Victor Pântea admite că mai mulți pasageri ai cursei aeriene Milano-Chișinău ar putea fi diagnosticați cu infecția coronavirus.  
”Potrivit concluziilor medicilor chinezi, o persoana purtătoare de coronavirus de tip nou poate infecta până la 18 persoane. Ca urmare, există riscul ca infecția să fie diagnosticată și la alți pasageri, mai ales că nu cunoaștem cum se comportă coronavirusul în spațiu închis. În cazul virusului gripal e același raport? Coronavirusul are o viteză mai mare de răspândire comparativ cu virusul gripal, dar mai mică în raport cu virusul rujeolei”, a explicat Victor Pântea. 

Mai mult, există riscul răspândirii infecției pe teritoriul țării, dacă cei 14 pasageri ai cursei aeriene Milano-Chișinău care nu pot fi identificați de autorități au ignorat recomandările autorităților și anume nu au anunțat medicul de familie și nu au rămas izolați la domiciliu.

”Autoritățile întreprind măsurile necesare pentru a preveni răspândirea coronavirusului în țară. Dar să nu uitam că este o infecție care se răspândește pe calea aerului. Chiar dacă inițial testul este negativ, peste un timp poate fi pozitiv. Din 100 de persoane infectate, 80% fac forma ascunsă, iar 20 la sută formă acută și gravă”, a menționat Victor Pântea.

Ministerul Sănătății atenționează cetățenii care revin din țările afectate de coronavirus de tip nou să completeze la trecerea frontierei fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii unde s-au aflat. Măsura este necesară pentru a asigura supravegherea medicală a acestora și a împiedica răspândirea infecției. În acest context, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că persoanele care vor ignora avertismentele autorităților vor fi pedepsite penal.

Fluxul de știri
0