Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Domeniul care aduce cei mai mulți bani Moldovei, dar despre care nimeni nu vorbește

© Sputnik / Rodion ProcaВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Domeniul care ne poziționează pe primul loc în Europa la capitolul venituri pe cap de locuitor. Cifra obținută în urma prestării serviciilor de către companiile din acest domeniu este de două ori mai mare decât valoarea serviciilor prestate de comapniile IT.
Domeniul care aduce cei mai mulți bani Moldovei, dar despre care nimeni nu vorbește

Companiile de transport din Republica Moldova sunt eroii nevăzuți ai economiei țării. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în studioul Sputnik Moldova.

Potrivit lui Ioniță, anual, moldovenii exportă servicii în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Cei mai mulț bani sunt aduși în țară de către companiile de transport, care oferă servicii de transport în valoare de 400 de milioane de dolari anual, adică de două ori mai mult decât serviciile oferite de specialiștii în IT din țara noastră.

„Vă dau doi campioni la capitolul exportul de servicii. Pe primul loc se află companiile de transport, care sunt primele în Europa după cap de locuitori. Deci, noi suntem campionii europei la capitolul câștiguri din transport. Noi exportăm servicii din transport pentru alte țări în volum de 400 de milioane de dolari. Deci, transportatorii noștri sunt, de fapt, eroii nevăzuți ai Moldovei”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Cifra obținută din prestarea serviciilor de transport este de trei ori mai mare decât valoarea exportului de vinuri moldovenești, spune Veaceslav Ioniță.

Iar cel mai mare volum de servicii de transport merge în Federația Rusă, spune expertul economic.

„Cel mai mare volum de servicii de transport merge în Rusia. Transportatorii noștri oferă servicii de transport Federației Ruse, iar ulterior sunt achitați pentru aceste servicii. Respectiv, noi câștigăm bani din Federația Rusă pe această cale”, conchide expertul.

Pe locul doi în topul domeniilor care aduc cei mai mulți bani în țară în urma prestării serviciilor se află sectorul IT.

„Și al doilea este sectorul IT, un sector care 10 ani în urmă lipsea astăzi se apropie de un volum de 200 de milioane de dolari, cifra fiind de două ori mai mare decât valoarea vinurilor exportate”, conchide Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului toate aceste cifre nu intră în statisticile oficială, motiv pentru care autoritățile nu vorbesc despre ele.

„Noi când examinăm comerțul extern, vorbim numai despre comerțul extern cu bunuri, adică mărfuri pe care pui mâna pe ele. Și noi avem 2,7 miliarde de dolari exporturi, dar Republica Moldova mai exportă și servicii, dintre care cele mai multe merg spre Federația Rusă, iar despre aceasta noi nu vorbim niciodată. Ca să înțelegeți, noi exportăm servicii în volum de 1,2 miliarde de dolari”, conchide expertul.

Fluxul de știri
0