Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Expert militar rus despre situația din Idlib: Este foarte complicat

© AP PhotoТурецкий военный конвой едет в провинцию Идлиб
Турецкий военный конвой едет в провинцию Идлиб - Sputnik Moldova
Abonare
Ca urmare a negocierilor de la Moscova dintre Vladimir Putin și Recep Tayyp Erdogan, s-a decis încetarea focului în regiunea siriană Idlib. Iată ce crede expertul militar rus Aleksei Podberezkin despre importanța acestui acord.

CHIȘINĂU, 6 mart - Sputnik. Președinții Rusiei și Turciei au convenit asupra încetării focului în Siria. Probleme rămân în continuare, dar a fost luată o decizie importantă, a declarat expertul militar rus Alexei Podberezkin pentru Radio Sputnik.

Российская военная полиция в сирийской провинции Идлиб - Sputnik Moldova
Siria și Turcia respectă regimul de încetare a focului în Idlib

În urma negocierilor de la Moscova, care au durat șase ore, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au convenit asupra încetării focului în provincia siriană Idlib. Proiectul de acord a fost anunțat de miniștrii de Externe din cele două țări.

S-a decis ca încetarea focului să înceteze începând cu 6 martie, de la miezul  nopții. În plus, Moscova și Ankara organizează un coridor de siguranță de-a lungul autostrăzii M-4, șase kilometri la nord și la sud de aceasta, iar patrularea comună în zonă va începe pe 15 martie.

Rusia și Turcia și-au reafirmat angajamentul față de acordurile încheiate anterior - privind crearea zonelor de deescaladare din 2017 și memorandumul de la Soci din 2018.

Deasemenea, Moscova și Ankara și-au arătat hotărârea de a combate toate manifestările terorismului. Părțile au convenit că nu există o soluție militară în conflictul din Siria și și-au reafirmat angajamentul față de respectarea suveranității Siriei.

Directorul Centrului de Studii Militar-Politice al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse (MGIMO), doctorul în științe istorice Aleksei Podberezkin a făcut declarații pentru Radio Sputnik despre importanța fundamentală a acordurilor încheiate de cei doi lideri.

"Acordurile dintre Putin și Erdogan sunt de natură fundamentală. Un alt lucru este implementarea lor tehnică, ceea ce este foarte complicat. Putin și Erdogan au preluat responsabilitatea tuturor părților în conflict, iar acest lucru este foarte riscant... Nu se poate garanta că ceilalți participanți la conflictul militar din Idlib vor ține cont de sfaturile lui Putin și Erdogan, dar faptul că forțele noastre armate vor controla în comun situația are o importanță imensă - este o dovadă a faptului că este posibil să se pună de acord chiar și asupra celor mai dificile probleme dacă există dorință... Realizare Acordurilor reprezintă o decizie de succes și extrem de la timp, Putin și Erdogan au dovedit că mijloacele politice nu au fost epuizate", a declarat Alexei Podberezkin.

Situația din Idlib s-a agravat după ce pe 27 februarie teroriștii grupării “Hay'at Tahrir al-Sham” au pornit o ofensivă de proporții asupra pozițiilor forțelor armate siriene. Armata Siriei a contraatacat omorând 36 de soldați turci care se aflau în apropierea militanților.

Ca răspuns, Ankara a anunțat lansarea unei noi operațiuni militare în nord-vestul Siriei - „Scutul de primăvară”. Anterior, Lavrov a declarat că Turcia nu a respectat angajamentele asumate în privința provinciei Idlib. În special, aceasta nu a separat teroriștii de opoziția înarmată care este dispusă să dialogheze cu guvernul sirian.

Fluxul de știri
0