Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ioniță: Volumul real al exporturilor în Rusia - cu 50% mai mare decât cel declarat

© Sputnik / OsmatescoВячеслав Ионицэ
Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Abonare
Cum se întâmplă că volumul real al exporturilor moldovenești în Federația Rusă este de două ori mai mare decât cel declarat oficial? Răspunsul la această întrebare îl are expertului economic Veaceslav Ioniță.
Ioniță: Volumul real al exporturilor în Rusia, două ori mai mare decât cel declarat

Volumul real al exporturilor moldovenești în Federația Rusă este de două ori mai mare decât cel declarat oficial. Afirmația aparține expertului economic Veaceslav Ioniță și a fost făcută în urma analizării cifrelor oficiale oferite de autoritățile din Republica Moldova și cele de la Moscova.

Expertul a analizat situația pentru ultimii trei ani. Astfel, potrivit autorităților din țara noastră, în ultimii trei ani, Republica Moldova a exportat în Federația Rusă bunuri în valoare de 725 de milioane de dolari. De cealaltă parte, datele oficiale oferite de Mosocva arată că Federația Rusă a importat de la noi bunuri în valoare de 1.085 de milioane de dolari.

„Doar prin contrapunerea datelor oficiale vedem că volumul exporturilor moldovenești în Federația Rusă este cu 50% mai mare decât cel oficial declarat. Deși eu cred că în realitate acest volum este și mai mare”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” de la Sputnik Moldova.

Expertul nu crede în zvonul că acest decalaj apare din cauza exportului de mărfuri din regiunea trasnistreană.

„Unii spun că acest decalaj apare din cauza regiunii transnistrene, dar nu este adevărat”, conchide Veaceslav Ioniță.

Pentru a ilustra mai bine fenomenul, expertul a venit cu câteva exemple.

„Campionii care creează această situație sunt trei produse: merele, cireșele și alte sâmburoase, iar pe al treilea loc se află strugurii. De exemplu, în 2018 noi am exportat mere în volum de 46,8 milioane de dolari, iar Rusia a importat de la noi mere în valoare de 106,7 milioane de dolari. Cireșe și alte sâmburoase noi am exportat în valoare de 15,6 milioane de dolari, iar Rusia a importat de 43,8 milioane de dolari. Struguri am exportat în valoare de 9,5 milioane de dolari, iar Rusia a importat de 34,9 milioane de dolari”, spune Veaceslav Ioniță.

Astfel, un simplu calcul arată că, doar pe aceste trei poziții, Moldova a exportat mărfuri în valoare de 72 de milioane de dolari, în timp ce Rusia a importat de la noi mărfuri de 185,4 milioane de dolari, adică de 2,6 ori mai mult.

Potrivit expertului, în limbajul economic, acest fenomen este denumit Flux Ilegal de Capital, care în Moldova este estimat la nivel de 1,2 miliarde de dolari anual.

Fluxul de știri
0