Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Când se va pronunța Înalta Curte cu privire la constituționalitatea numirii lui Stoianoglo

© Sputnik / OsmatescoVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Un grup de deputați democrați a sesizat anterior Curtea Constituțională vizavi de modalitatea prin care a fost numit Alexandru Stoianoglo în funcția de procuror general. Iată când se va pronunța Înalta Curte în acest sens.
Când CCM se va pronunța privind constituționalitatea numirii lui Stoianoglo - ce riscă...

Curtea Constituţională nu a răspuns deocamdată sesizării democraţilor, care i-au cerut să se pronunțe în vederea constituționalității sau neconstituționalității modalității de numire în funcție a procurorului general. Președintele Înaltei Curți, Vladimir Țurcan, a menționat că în această lună sau cel târziu în prima decadă a lunii aprilie CCM se va pronunța în acest sens.

”Până la sfărșitul lunii martie sau la începutul lunii aprilie, Curtea Constituțională va veni cu o hotărâre. Termenul nu a expirat, noi am solicitat și o opinie a Comisiei de la Veneția”, a declarat Vladimir Țurcan în cadrul emisiunii ”Logica Puterii” de la Sputnik Moldova.

Totodată, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a menționat că oricare ar fi hotărârea Înaltei Instanțe, activitatea actualului procuror general nu va fi afectată. El nu riscă să fie demis, întrucât hotărârile CCM nu acționează retroactiv și hotărârea ar urma să fie aplicată doar în cazul următorului procuror general.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a fost numit procuror-șef în baza noii modalități de alegere a procurorului general, care prevede selectarea de către o comisie de experţi desemnaţi de Ministerul Justiţiei a doi-trei candidaţi şi abia apoi admiterea la concursul organizat de Consiliului Superior al Procurorilor. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0