Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câte fotolii de miniștri pretind democrații și ce portofolii vor pentru alianța cu PSRM

© Sputnik / Miroslav RotariКабинет министров
Кабинет министров  - Sputnik Moldova
Abonare
Partidul Democrat este de acord să examineze propunerea socialiștilor de a demara negocierile, în schimbul preluării conducerii a patru ministere. Iată care sunt acestea.

CHIȘINĂU, 6 mar - Sputnik. Partidul Democrat vrea să obțină șefia ministerelor de Externe, Economiei, Educației și una dintre structurile de forță, în cazul în care va forma coaliție cu PSRM. 

Dumitru Diacov - Sputnik Moldova
Politică
Diacov, despre negocierile cu PSRM: Vrem garanții că nu vom devia de la cursul european

Despre asta a anunțat liderul PDM și fostul premier al Republicii Moldova Pavel Filip.

Miercuri, socialiștii au anunțat despre intenția sa de a iniția negocierile pentru crearea coaliției cu Partidul Democrat, pentru a evita alegerile anticipate, pe care astăzi încearcă să le declanșeze opoziția. 

Conducerea PDM a fost de acord să participe la discuții. 

”Ministerul Afacerilor Externe este una dintre cele mai importante condiții, pentru că noi dorim să continuăm cursul de integrare europeană. În plus, am demarat numeroase proiecte în domeniul energetic. Din păcate, unele dintre ele s-au împotmolit”, a declarat Pavel Filip.

Potrivit liderului PDM, democrații își doresc să preia controlul asupra Ministerului Educației, pentru că această instituție este ”un pilon al statalității”. 

Președintele Partidului Democrat a evitat să spună însă care este cel de-al patrulea minister la care aspiră, dar a sugerat că ar avea legătură cu securitatea țării.

”Nu vreau să ofer prea multe detalii. Ar putea fi Ministerul Apărării”, a precizat Filip. 

 Acum două zile, s-a întrunit în ședință Consiliul Republican al PSRM, la care fruntașii socialiști au schițat trei posibile scenarii pentru Republica Moldova și guvernarea ei:

  • menținerea situației actuale, cu un guvern fără suport politic stabil;
  • parteneriat politic cu PDM, care este unicul partid parlamentar deschis dialogului pe această temă;

alegeri parlamentare anticipate în luna noiembrie, odată cu cele prezidențiale.

Din cele trei scenarii, socialiștii consideră că parteneriatul politic cu democrații ar fi cel mai viabil. 

La puțin timp după ședință Consiliul Republican al PSRM, s-a întrunit și Consiliul Național Politic al PDM, care a delegat și i-a împuternicit pe unii reprezentanți ai formațiunii să poarte discuții cu socialiștii, în vederea constituirii unei alianțe de guvernare.

Fluxul de știri
0