Savant rus, acces interzis în România - Notă a Ambasadei Rusiei către MAE român

Abonare
Situație cel puțin interesantă în România: savantului rus Alexei Ivanovici Umnov-Denisov i s-a interzis să intre în România și, implicit, să prezinte raportul pe tema ”Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.

BUCUREȘTI, 4 mar – Sputnik, Georgiana Arsene. În a doua zi a lunii martie, la Centrul Rus de Știință și Cultură din București era programat un eveniment de mare interes. Este vorba despre prezentarea raportului savantului rus Alexei Ivanovici Umnov-Denisov pe tema „Triburile dacilor: cine și de unde sunt”.

Din păcate, spre regretul profund al reprezentanților societății științifice și universitare din România și Bulgaria adunați în sala Centrului Rus de Știință și Cultură, lectorul însuși nu a putut participa la eveniment. Motivul îl reprezintă faptul că, în ciuda primirii la termen a vizei de intrare la Consulatul General al României la Sankt Petersburg, Alexei Ivanovici Umnov-Denisov a fost reținut de către autoritățile de frontieră la aeroportul „Henri Coandă” din București.

”Cercetătorului rus i s-a anunțat despre interdicția de a intra pe teritoriul României și ca urmare acesta a fost nevoit să plece în patrie cu zborul următor la 3 martie”, precizează reprezentanții Ambasadei Federației Ruse la București în nota trimisă Ministerului Afacerilor Externe al României în data de 3 martie 2020.

Interdicția de intrare în România a făcut ca prelegerile pe care savantul trebuia să le susțină la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din București și Universitatea „Andrei Șaguna” din Constanța să fie anulate.

Din fericire, publicul local a putut, cu acordul autorului, să afle care sunt tezele principale ale prelegerii, iar autorul a promis să trimită materialele suplimentare – răspunsurile la întrebările cele mai frecvente pe subiectul raportului – pentru traducerea în limba română care, fără îndoială, vor fi de interes pentru societatea științifică românească.

”Sperăm că în viitor nu se vor crea obstacole artificiale în calea dezvoltării legăturilor științifice ruso-române”, menționează diplomații ruși în nota trimisă de către Ambasada Rusiei la MAE al României.
Fluxul de știri
0