Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum contribuie emigranții moldoveni la dezvoltarea economică a țării

© Sputnik / OsmatescoIulia Costin
Iulia Costin - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimul deceniu, emigranții moldoveni au investit 1 miliard de lei în economia Republicii Moldova. Care este impactul acestor investiții?
Cum contribuie migranții moldoveni la dezvoltarea economică a țării

Cu ajutorul statului, emigranții moldoveni au deschis 1623 de întreprinderi, în decurs de 10 ani. Suportul financiar a fost acordat prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, implementat de Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Iulia Costin, directorul instituției, a relatat, în cadrul emisiunii ”Atitudini”, despre impactul acestor investiții asupra vieții cetățenilor de rând.

La începutul programului Pare 1+1, majoritatea afacerilor erau deschise în domeniul agro-alimentar. Mulți dintre beneficiarii de atunci au devenit deja oameni de faceri de succes, și au cucerit piața internă cu produse inedite și sănătoase.

”Unul dintre primii beneficiari a fost un domn care a lucrat în Marea Britanie, la o fabrică de melci. A implementat această idee de afacere, iar astăzi melcii pe care îi crește sunt la mare căutare la noi în țară. Ne întrebam cum îi va crește, cine îi va cumpăra pe piața internă. Păi iată, în prezent, produce și comercializează melci gata pregătiți, care trebuie doar 7 minute preparați în rolă. Nu duce lipsă de clienți”, a povestit Iuliana Costin.

În prezent, cei mai mulți beneficiari ai Programul Pare 1+1 investesc  în domeniul serviciilor.

”Apar deja mai multe servicii. Ne bucurăm că emigranții  investesc în turism, deschid pensiuni. De asemenea, sunt implementate idei inovative în industria prelucrătoare, în domeniul prelucrării metalului, mobilei. Avem produse de patiserie și ceaiuri inedite. Calitatea acestor produse este bună și ar putea substitui, cu timpul, produsele de import”, a relatat Iulia Costin.

Din acest an, prin intermediul Programului Pare 1+1 vor fi încurajate investițiile în domeniul științei.

”Sunt cercetători buni în rândul tinerilor. Vom încerca să creăm legătură între întreprinderile mici și mari, să punem accent pe soluțiile oferite de cercetare și digitalizare. Țintim acele sectoare și companii care au potențialul să se dezvolte și să ofere o gamă variată de servicii”, a menționat Iuliana Costin.

4000 de persoane, majoritatea din zonele rurale, activează în cadrul întreprinderilor deschise și gestionate de migranții moldovenii sau rudele acestora.

Fluxul de știri
0