Potrivit Secretarului de Stat Ianuș Erhan, Ministerul Afacerilor Interne a expediat Cancelariei de Stat, pentru a fi incluse pe ordinea de zi a ședinței Guvernului, câteva proiecte de lege ce țin de înăsprirea legislației contravenționale și penale pentru șoferii nedisciplinați.
Pot fi confiscate maşinilor şoferilor prinşi beţi la volan? Ce spune un cunoscut jurist>>>
Erhan spune că proiectele de legi respective urmează să fie aprobate de Guvern ca urmare a mai multor analize și constatări a comportamentului șoferilor în traficul rutier. Modificările vizează sancțiuni aspre pentru șoferii vitezomani, dar și instituirea unei proceduri speciale legată de confiscarea automobilului pentru conducerea în stare de ebrietate.
„Ministerul propune sancțiuni mai aspre pentru șoferii vitezomani, inclusiv, suspendarea permisului de conducere pe o anumită perioadă. O altă prevedere se referă la oferirea unor instrumente pentru agentul constatator pentru procedura de suspendare a permisului. Alt amendament ține de confiscarea mijlocului de transport pentru contravenții și infracțiuni legate de circulația rutieră în stare de ebrietate soldate cu consecințe grave. Aspectul legat de confiscarea automobilului va fi la discreția instanței de judecată”, a precizat Ianuș Erhan.
Pe parcursul anului 2019, în pofida modificărilor operate la Codul Contravențional și Codul Penal cu referire la conducerea mijloacelor de transport în stare de ebrietate, au fost depistați 5532 de șoferi care au urcat băuți la volan.