Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Donarea de sânge, un remediu împotriva bolilor -Detalii

© Sputnik / Rodion ProcaSvetlana Cebotari
Svetlana Cebotari - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 13 mii de persoane din țara noastră donează sânge, o dată în două luni. Ce impact asupra sănătății are acest obicei?
Donarea de sânge, un remediu împotriva bolilor -Detalii

Svetlana Cebotari, directorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui a vorbit, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, despre beneficiile donării sângelui cu regularitate.

Potrivit Svetlanei Cebotari, donarea sângelui cu regularitate fortifică sistemul imunitar și previne apariția accidentului vascular cerebral.

”Deprindem organismul să producă cu regularitate celule noi active, care ne mențin imunitatea, ne antrenează vasele sangvine. De asemenea, donarea sângelui previne accidentul vascular cerebral, care intervine, cel mai frecvent, pe fundalul bolii hipertonice. Suplimentar, procedura îi determină pe donatori să ducă un mod de viață sănătos și să se alimenteze sănătos, fapt care previne apariția maladiilor cronice”, a explicat Svetlana Cebotari.

În societatea noastră există păreri contradictorii cu privire la beneficiile donării de sânge. Potrivit Svetlanei Cebotari, unele persoane consideră că procedura dăunează sănătății.

”Cred că dacă vor dona sânge cu regularitate, va crește tensiunea arterială. Aceasta nu este adevărat, deoarece hipertensiunea arterială este provocată de alți factori.  Un alt mit este că în urma donării vor contracta infecții. Tot nu este adevărat, deoarece dispozitivele utilizate în procesul de donare sunt de unică folosință. Alții consideră că vor rămâne fără sânge dacă vor dona constant”, a relatat Svetlana Cebotari. 

Aproximativ peste 70 de mii de donări sunt efectuate, în fiecare an. În total, sunt recoltate peste 35 de tone de sânge.

Fluxul de știri
0