Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Chicu, despre protestul veteranilor: „Acțiune organizată de unele forțe politice tăinuite”

© Sputnik / Miroslav RotariVeteranii de război protestează în fața Guvernului
Veteranii de război protestează în fața Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu a venit cu o reacție la protestul din fața Executivului. Iată ce crede premierul despre acțiunea veteranilor de război.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu reacționează la protestul veteranilor pe care îl califică drept „acțiune plină de istericale pe care au organizat-o unele forțe politice tăinuite”.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul scrie că manifestarea ar fi organizată prin manipularea unui grup de protestatari și prin instigarea la ură și violență în această zi sfântă pentru țară.

„A strica ușile Guvernului, ale unei clădiri a statului nu e dovadă de patriotism, din contra – e dovada că detești edificiile țării și ale statalității. Aceste edificii nu aparțin premierului sau vreunui demnitar, ci Poporului Republicii Moldova”, precizează premierul.

Totodată, Chicu a ținut să reamintească despre majorarea, din 1 ianuarie 2020, a alocațiilor lunare pentru veterani de la 100 la 300 lei. Costul anual fiind de 64,3 milioane de lei.

Veteranii de război protestează în fața Guvernului - Sputnik Moldova
Societate
Protestatarii din fața Guvernului, invitați de premierul Ion Chicu la discuții

„Ulterior, a fost elaborat proiectul de lege care prevede majorarea din 1 iulie 2020 a alocațiilor lunare pentru văduvele de război, de la 250 la 500 lei. Costul anual este de peste 3 milioane de lei”, a mai scris șeful Executivului.

Pentru reabilitarea veteranilor de război, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale a alocat suplimentar 650 mii lei pentru finanțarea Centrului republican experimental de protezare, ortopedie și reabilitare.

Tot pentru susținerea acestei categorii de persoane a fost elaborat proiectul de lege privind acordarea polițelor de asigurare medicală, din contul bugetului de stat, pentru veteranii de război neîncadrați în câmpul muncii.

„În scopul asigurării asistenței medicale destinate veteranilor, Spitalul Ministerului Sănătății a încheiat contract suplimentar cu Casa Națională de Asigurări în Medicină în valoare de 10 milioane de lei”, mai spune Chicu.

Premierul a făcut apel către toți la calm și înțelepciune.

Fluxul de știri
0